EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Китай наложи 179% мито на US зърно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай наложи 179% мито на US зърно

mail06:40 | 22.04.2018прегледи 1980 коментарикоментари 0


Китай наложи такса от 179% за внос на американското сорго, съобщава CNN.

Китайското министерство на търговията заяви, че митническите служители ще наложат на вносителите огромната такса върху културата, след като разследване установило, че пратките са несправедливо субсидирани и вредят на китайските производители.

Соргото е зърно, което се използва за хранене на добитък и за производство на алкохол, който е много популярен сред китайците. Китай е най-големият купувач на американски продукти от сорго. Неговият внос за реколтата през миналата година възлиза на около 960 млн. долара.

Ходът предизвика страхове от търговска война между Съединените щати и Китай. Напрежението се повиши рязко от началото на 2018 г., като и двете правителства обявиха плановете си да наложат тарифи върху основни стоки за внос.

През февруари Китай обяви, че ще разследва американския внос на сорго. Министерството на търговията заяви, че решението му е предварително и че новите тарифи, които влизат в сила в сряда, са временни. Властите ще обявят окончателно решение по казуса със соргото на по-късен етап.

Търговският спор между САЩ и Китай ще забави икономическия растеж на еврозоната

Икономическият растеж в еврозоната, който вече частично се забавя в резултат на по-силното евро, ще бъде засегната негативно от текущия търговски спор между САЩ и Китай, показват резултати от проучване на агенция „Ройтерс" сред над 100 водещи икономисти.

Според тях, това няма да попречи на Европейската централна банка (ЕЦБ) да прекрати тази година програмата си покупки на еврооблигации ("количествени улеснения") и да стартира повишаване на лихвените проценти през 2019-а година повече от един път. В същото време анкетираните икономисти очакват инфлацията в еврозоната да остане далеч под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2% поне до 2021 година.

Средните очаквания на запитаните над 100 водещи икономисти са за растеж на БВП на еврозоната от 2,3% през тази и от 2,0% през следващата година, като тези резултати не се различават спрямо аналогичната анкета на "Ройтерс" месец по-рано.

Анкетираните също така прогнозират, че ценовият натиск ще остане слаб, като инфлацията се очаква да остане под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2% в рамките на следващите три години. За настоящата година се очаква нарастване на потребителските цени с 1,5%, за 2019-а година - с 1,6% и с 1,7% за 2020-а година.

Въпреки това слабо инфлационно развитие голяма част от анкетираните икономисти продължават да очакват, че ЕЦБ ще приключи многогодишната си програма за "количествени улеснения" (покупките на финансови активи, които към момента са за 30 млрд. евро на месец) до края на настоящата година. Те не очакват промени в паричната и лихвената политика на ЕЦБ на следващото заседание на 26-и април, но мнозинството от тях прогнозират, че централната банка ще повиши депозитната си лихва с 15 базисни пункта до -0,25% през второто тримесечие на следващата година. Те също така очакват ЕЦБ да повиши основната си рефинансираща лихва (репо лихвата) през последното тримесечие на 2019-а година, което е с едно тримесечие по-късно спрямо прогнозите на водещите икономисти от предходното проучване на "Ройтерс", проведено през март.

Цели 85% от анкетираните икономисти обаче предполагат, че търговските спорове между САЩ и Китай ще навредят на икономиката на еврозоната. Повечето от тях отбелязват, че международната търговия на стоки започна да отслабва през февруари - още преди опасенията за световна търговска война да започнат да набират скорост. Трябва да се има предвид, че Европейският съюз заема водещо място в световната верига на доставки, което предполага, че икономиката на еврозоната може да бъде наранена дори без регионът да се окаже основен играч в една евентуална търговска война.

В същото време 44 от 50 запитани от "Ройтерс" икономисти посочват, че търговските спорове между двете световни икономически сили ще навредят и на САЩ, въпреки че те очакват американският БВП да нарасне с 2,8% през тази година преди растежът да се забави до 2,4% през следващата година. Те също така очакват четирикратно повишение на лихвените ставки от страна на Фед в рамките на настоящата година.

Агенция „Ройтерс" представи и последна анкета, отнасяща се за Великобритания, като 69 от 76 запитани икономисти очакват Английската централна банка да повиши основната британска лихва с 25 базисни пункта, до 0,75%, на заседанието си на 10-ти май. Над 50% от тях (37 от 60 анкетирани) очакват АЦБ да повиши основната си лихва до 1,0% или дори над това ниво до края на първото тримесечие на 2019-а година, като средните им прогнози за лихва от 1,25% в края на следващата година.

Според мнозинството анкетирани, БВП на Великобритания ще нарасне с 1,5% през тази и през следващата година, като в същото време 20% от тях виждат опасност от т. нар. "твърд" Brexit (Великобритания да напусне ЕС без постигнато споразумение).


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg