EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Китай инвестира в 7-ми блок в Козлодуй?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай инвестира в 7-ми блок в Козлодуй?

mail13:01 | 18.12.2015прегледи 6732 коментарикоментари 0


България и Китай ще създадат смесена работна група, която да изработи икономическия модел за инвестиране в изграждането на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БГНЕС. Делегация на китайската корпорация-оператор на ядрени централи посети АЕЦ „Козлодуй“. Българските домакини бяха представени от вицепремиера Томислав Дончев, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Димитър Ангелов. Тази чуждестранна визита се осъществява по-малко от месец след правителственото посещение в Китай, по време на което беше обсъден китайският интерес към изграждането на новата ядрена мощност у нас. Вицепремиерът Дончев се надява, че 3-4 месеца след създаването на смесената работна група ще има най-малко 2 ясни сценария как ще се случи инвестицията. Според него все още е рано да се говори за средствата, защото не е уточнено какво ще бъде дяловото участие на китайския инвеститор в проекта. Той уточни, че по-голяма яснота по този въпрос ще има след провеждането на преговорите. “Обсъждат се всякакви варианти, включително мажоритарно или миноритарно участие. Ще видим кой от сценариите е най-приемлив за нас и за инвеститора”, заяви вицепремиерът. Дончев припомни, че всички предишни проекти са базиране на малко или много държавно финансиране, независимо дали става дума за директно финансиране от държавата или от държавна компания. “Тук моделът е по-различен, защото говорим за стратегическо участие на инвеститор, който да финансира голяма част от проекта с негови средства, без държавна гаранция”, подчерта вицепремиерът. Дончев не коментира името на инвеститора, само отбеляза, че става дума за голяма китайска компания с огромен опит в енергетиката, включително и в ядрената енергетика с няколко десетки милиарда годишен оборот. Попитан дали българската страна ще постави някакви условия пред инвеститора по време на преговорния процес, Дончев отбеляза, че първото изрично условие е този проект да се осъществи без държавна гаранция. „Ние не изключваме варианта държавата да има дяловото участие, по-скоро миноритарно, все пак той ще се изгради на площадка, която е държавна собственост. Така че ние имаме основания да претендираме за дял в този проект, но е твърде рано да се коментира разпределението на дяловете“, каза той и добави, че това ще стане ясно от работата на работната група.

По повод посещението в централата в Козлодуй Министерството на енергетиката съобщава: 

Представителите на китайската фирма бяха запознати с приоритетите в работата на българската ядрена централа – удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок, както и увеличаването на тяхната мощност до 104%. По думите на изпълнителния директор на централата г-н Ангелов, повече от 33% от електроенергията в България се произвежда от атомната централа. От началото на годината до 13-ти декември 2015 г. двата ядрени блока са произвели 14 490 463 MWh.

Акцент бе поставен върху предимствата в АЕЦ "Козлодуй" за изграждане на нова ядрена мощност. Наличието на енергийна и транспортна инфраструктура, опитен персонал, връзка с енергийната система на страната и с тези на съседните страни, са сред предпоставките за бъдеща реализация на съвместен проект. Всички детайли и въпроси ще бъдат обсъдени в рамките на съвместна работна група между представители от българска и китайска страна.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg