EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Китай: Икономическият ръст продължава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Икономическият ръст продължава

mail09:10 | 04.11.2020прегледи 381 коментарикоментари 0


Според официални данни, растежът на китайската икономика през третото тримесечие е бил 4,9% спрямо същия период на миналата година, а през второто - 3,2%. В началото на годината, когато епидемичната ситуация бе най-сериозна, китайската икономика спадна с 6,8%. През септември вносът на страната отбеляза ръст от 13,2% на годишна база, особено на полупроводници, което бе от особена полза за Южна Корея.

Промишлената активност в страната нарасна през октомври до най-високо ниво от близо десетилетие насам благодарение на силен ръст на вътрешното търсене, показват резултати от частното проучване на агенциите Caixin и Markit. Това е поредно доказателство, че втората по големина икономика в света успя бързо да се възстанови от коронавирусната криза.

Промишленият PMI индекс нарасна през октомври до 53,6 пункта от 53,0 пункта през септември, отбелязвайки повишение за шести пореден месец и най-солидна експанзия от януари 2011 година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за стабилизация на индекса на септемврийското ниво.

Възстановяването на китайската икономика е благоприятно и за Япония. До септември износът на страната за Китай се е увеличил с 14%, което е най-големият растеж за изминалите две години. Причина за това е силното търсене на цветни метали, оборудване за производството на чипове и автомобили на китайския пазар.

Наскоро Ройтерс съобщи, че с подобряването на китайската икономика Азия започва да се възстановява. След по-малко от една година от първия репортаж за заразен с COVID-19 пациент Китай навлиза в нов етап на развитието си, като е постигнал напредък в няколко ключови области.

Благодарение на строгите мерки от самото начало на епидемията, Китай в момента е единствената главна икономика, която според прогнозите на МВФ ще реализира растеж тази година.

Азиатските борси реагираха позитивно на силните данни за китайската промишлена активност, отскачайки в понеделник от едномесечни дъна, като инвеститорите игнорираха засилващата се коронавирусна вълна в останалия свят.

Японският индекс Nikkei нарасна с 1,38%, южнокорейският Kospi се повиши с 1,45%, австралийският ASX - с 0,4%, а индексът Hang Seng  - с 1,46%.

Водещият китайски индекс Shanghai Composite обаче затвори днешната търговия почти без промяна (повишение с едва 0,01%), тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на президентските избори в САЩ във вторник (3-ти ноември).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg