EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай затяга вноса на вино?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай затяга вноса на вино?

mail16:00 | 05.07.2013прегледи 468 коментарикоментари 0


Китай започна едногодишно разследване, което да установи дали ЕС субсидира и създава условия за дъмпинг при вноса на вино на китайския пазар, предадоха световните агенции, като се позоваха на китайското министерство на търговията. Разследването е предприето по молба на китайската асоциация на производителите на алкохолни продукти, внесена на 15 май.При изключителни обстоятелства то може да продължи до 1 януари 2015 година, уточни ИТАР-ТАСС. Министерството отбеляза, че е обявило китайските планове за разследване на вноса на вино от ЕС на 5 юни и е получило коментари от Европейската комисия на 21 юни.
В началото на юни Европейската комисия обяви, че въвежда антидъмпингови мита върху китайските слънчеви панели. След годишните търговски разговори на 21 юни между китайски и европейски представители те обявиха, че двете страни са сближили позициите си за решаване на спора със слънчевите панели.
Еврокомисарят за търговията Карел де Гухт съобщи след разговорите, че двете страни трябва да се споразумеят по технически подробности като система за мониторинг и прилагане, но желае възможно най-бързо да се постигне споразумение. Китай е внесъл 290 милиона литра вино от ЕС миналата година, което е 68 процента от общия китайски внос на вино, като се отчита бърз растеж на продажбите на луксозно вино за богатите китайци, отбелязва ДПА.
Европейската комисия реши да бъде наложено средно мито от 11,8 процента върху китайските слънчеви панели и основните им компоненти.
Тарифите върху слънчевите панели ще нараснат средно до 47,6процента на 6 август, ако двете страни не постигнат споразумение.

На 6 декември изтича друг срок, когато ЕС ще реши дали да наложи дългосрочни антидъмпингови мита, които могат да бъдат в сила до пет години. Китай е най-големият производител на слънчеви панели и свързани с тях продукти. Износът на стоки от този сектор за ЕС възлиза на около 21 милиарда евро (27,5 милиарда долара) годишно.
 


Тагове: Китай, вино, внос, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg