EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай е за по- голям контрол върху кредитирането

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай е за по- голям контрол върху кредитирането

mail11:40 | 03.12.2010прегледи 644 коментарикоментари 0


Китайското държавно ръководство призова днес за по-голям контрол при отпускането на банкови заеми и други разходи през следващата година, което е промяна в икономическата политика, тъй като Пекин се опитва да намали инфлацията и да сведе бързия икономически растеж до едно устойчиво равнище, предаде Асошиейтед прес.
Политбюро на централния комитет на Китайската комунистическа партия разпореди да бъде направена промяна в паричната политика през 2011 година от "сравнително свободна към по-сдържана", съобщи агенция Синхуа.
Тази стъпка е продължение в посоката, определена тази година за слабо затягане на някои мерки, след като правителството и банките наводниха икономиката с леснодостъпни пари, за да бъдат предотвратени последиците от световната икономическа криза.
Ускоряването на промяната на модела на китайското икономическо развитие ще бъде една от основите задачи на правителството през 2011 година, се посочва в комюнике, прието на състоялата се днес конференция на Политбюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия, отбелязва ИТАР-ТАСС. В документа се подчертава също така необходимостта от провеждането на активна финансова политика, стабилна и здрава парична политика и повишаване на гъвкавостта и ефективността на макроикономическото регулиране в страната.
Пекин повиши основната си лихва на 19 октомври, като по този начин се разграничи от САЩ и други големи икономики, които все още се стремят да укрепят икономическия си растеж.
Китайските регулаторни органи се опитват да ограничат кредитирането, като задължават банките да държат повече пари в резерв и да завишат изискванията за отпускане на кредити.
Икономическият растеж на страната се забави до 9,6 процента през третото тримесечие спрямо слидкризисния пик от 11,9 на сто, а инфлацията през октомври достигна 4,4 процента.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg