EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай -ЕС: Вино vs. слънчеви панели

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай -ЕС: Вино vs. слънчеви панели

mail08:15 | 07.06.2013прегледи 513 коментарикоментари 0


Митата за внос на китайски слънчеви панели в ЕС поставят в опасност около 400 000 работни места в Китай и 250 000 в ЕС, предаде ДПА, цитирайки китайска държавна медия. Преди ден Китай започна собствено антидъмпингово и антисубсидийно разследване срещу вината, внасяни от ЕС, и
реагира гневно след решението на ЕК да наложи антидъмпингови мита върху вноса на китайски слънчеви панели. "След като митата са наложени, ще бъдат застрашени 250 000 европейски работни места и 400 000 китайски", посочи в. "Чайна дейли".
"Някои китайски компании вече избраха да напуснат европейския пазар заради засилващата се несигурност и започнаха да проучват възможностите в други региони", съобщава изданието.
Решението на ЕС отразява действия, насочени към търговски протекционизъм на фона на промените в глобалната икономика, предизвикани от продължаващия икономически растеж на Китай,
коментира по-късно в. "Глоубъл таймс".
"Правилата на международната търговия на практика обслужват интересите на големите сили. Свободната търговия, която някога отговаряше на интересите им, сега извежда Китай на по-доминираща позиция от САЩ и ЕС",посочва изданието. Разследването на Китай срещу вноса на европейски вина може да засегне Франция, Испания и Италия - страните, които се смятат за отявлени поддръжници на митата за слънчевите панели, уточнява ДПА. Временните антидъмпингови мита от 11,8 на сто от днес влизат в сила във всички страни членки на ЕС. Те ще действат до 6 август, когато ще бъдат увеличени, ако опасенията на Брюксел за неправомерно понижаване на цените на пазара на слънчеви панели не бъдат опровергани. Новите мита ще възлизат от 37,3 на сто до 67,9 на сто, в зависимост от нивото на сътрудничество на компанията с ЕС. Средната стойност на таксата ще бъде 47,6 на сто.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg