EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кипър:"Нула часа" за икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър:"Нула часа" за икономиката

mail12:15 | 22.03.2013прегледи 459 коментарикоментари 0


Седем милиарда евро са готови да изтекат от Кипър, ако банките на острова заработят във вторник; Брюксел призовава Никозия да замрази всякакво движение на капитали, вложени в кипърските банки, за да бъде предотвратен фалит на страната, пише гръцкият в. "Катимерини", като се позовава на европейски източник.
Банките в Кипър остават затворени до вторник. Същият източник казал още, че ако банките отворят врати във вторник, е възможно да изтекат много повече пари от седем милиарда евро. Много чуждестранни капитали, най-вече руски и британски, има в кипърските банки, които предлагат лихви, много по-високи от тези в банките на други страни от еврозоната. Ако не бъде замразено движението на банковите капитали, възможно е банките да бъде доведени до фалит и кипърската държава да има нужда от много по-големи капитали, за да покрие гаранции по всички депозити до 100 хиляди евро, казал същият източник.

Улиците в Кипър са празни, пазарът и търговията на острова са замрели напълно, страната е пред дефолт, синдикатите са в очакване на следващите действия на правителството, което внесе за обсъждане в парламента законопроекти, за да предотврати фалит, съобщава в. "Филелефтерос". Близкият до кипърското правителство в. "Симерини"
твърди, че Никозия и Еврогрупата били на път да постигнат споразумение, че двете страни били близо до компромис и че кипърският парламент днес ще гласува законопроекти за преструктуриране на банковата система. Ситуацията пред кипърския парламент и днес е напрегната, съобщават още медиите на острова. Пред сградата на парламента са се събрали отново стотици граждани и има силно полицейско присъствие. Недоволството е породено от поведението на Тройката международни кредитори ЕК, ЕЦБ и МВФ, които настояват за закриване на проблемните банки и за въвеждане на данък върху  депозитите, безпрецедентна мярка, която решително бе отхвърлена във вторник от кипърския парламент.
"Не, на Тройката", "Долу ръцете от Кипър", "Тройката да си върви", скандират демонстрантите. Кипърският парламент днес трябваше да се събере в 10 ч. местно и българско време, за да обсъди пакет от законопроекти, които да изведат страната от финансовата криза. Документите предвиждат да се преструктурират всички банки и да се спрат банковите преводи за чужбина, за да няма изтичане на капитали, да се създаде инвестиционен фонд за солидарност или, още както го наричат в Кипър, "фонд за спасение" на острова, където да бъдат акумулирани държавни активи, средства на кипърската православна църква, от пенсионните и социални фондове, и да бъдат емитирани ценни книжа, за да се съберат средства за спасяването на страната от банкрут.  За момента законодателите са отложили осъждането, за да доработят законопроектите. Очаква се парламентът да започне работа следобед. Междувременно пред банкоматите в Кипър отново има опашки. Най-много хора са се събрали пред Народната банка, за която има слухове, че ще бъде закрита. Централната банка на острова опроверга тези слухове, а ръководството на банката взе решение да ограничи тегленето на пари до 260 евро. БТА


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg