EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Кипър:Депозитите намалели

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър:Депозитите намалели

mail17:30 | 01.07.2013прегледи 611 коментарикоментари 0


Тегленето от депозити в кипърските банки е продължило през месец май, но с по-бавно темпо, отколкото през април, става ясно от публикувани днес данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава ИТАР-ТАСС. Според статистиката на ЕЦБ обемът на депозитите в частния сектор е намалял през май с 1,9 процента и е възлизал на 40,53 млрд. евро. През април този показател достигна почти 7 на сто.
През март правителството в Кипър съгласува с тройката международни кредитори - Европейска комисия, Европейска централна банка, Международен валутен фонд, план за спасяване на страната от фалит. Антикризисната програма предвижда предоставяне на кредитна помощ от 10 млрд. евро в течение на три години. Съгласно условията на споразумението Кипър осъществява  преструктуриране на банковия сектор, което включва ликвидация на втората по големина Кипърска народна банка (Лаики) и прехвърляне на добрите й активи към най-голямата - Банката на Кипър. Кипърските власти се задължиха да реализират рекапитализация на банката чрез принудително удържане на средства от притежателите на незастраховани депозити от над 100 000 евро.
Решението за "подстригване" на депозитите шокира както Кипър, така и европейските пазари, припомня ИТАР-ТАСС. В продължение на близо две седмици банките бяха затворени, за да се избегне "бягство" на капитали. Банките бяха отворени в края на март, но в условията на действащи и до момента строги ограничения върху банковите операции. От тях са освободени само 16 чуждестранни банки, които са подали съответните заявления до Централната банка и са били включени в специален списък на министерството на финансите.


 


Тагове: Кипър, депозити
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg