EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кипър с нови закони за лоши кредити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър с нови закони за лоши кредити

mail14:30 | 29.07.2014прегледи 1577 коментарикоментари 0


Влизането в сила на ново законодателство за продажбата на имоти, дадени като обезпечение по кредити, както и създаването на обща рамка за несъстоятелност на физически и юридически лица бяха двете задължителни условия, които тройката постави на Кипър, за да отпусне следващия транш от 436 млн. евро от спасителната помощ за страната. Това бе най-спорният и конфликтен момент в завършилата двуседмична оценъчна мисия на представителите на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд в Никозия.

За първи път след подписването на споразумението между тройката и правителството на Кипър през март 2013 г. двете страни бяха на много противоположни позиции и до сближаване се стигна изключително трудно, след маратон от консултации и извънредна среща с президента Никос Анастасиадис. Разногласията бяха по процедурите за преструктуриране на отпуснатия и необслужван заем и за самия търг.

Постигнатото споразумение по законопроекта балансира по най-добрия и разумен начин интересите на кредиторите и длъжниците и гарантира удовлетворяването на правата както на вложителите в банките, така и на кредитополучателите, коментира след края на мисията финансовият министър Харис Георгиадис. Той посочи, че се дават ясни гаранции за достъп на длъжника до правосъдие и правото му да обжалва пред съда, достъп до посредничество, надеждна процедура за определяне на стойността на ипотекирания имот и времето за неговата продажба.

Законопроектът ще бъде приет от правителството на извънредно заседание в сряда, а парламентът трябва да го одобри не по-късно от 1 септември. Политическото решение за отпускането на Кипър на следващите 436 млн. евро трябва да вземе Еврогрупата на 12 септември.

Държавният бюджет на Кипър за следващата 2015 г. трябва да се основава на консервативни сценарии, изисква още тройката. В изявление, публикувано в Брюксел след завършването на петата мисия в Кипър, международните кредитори подчертаха, че кипърските власти трябва да продължат със структурните реформи, като специално посочиха реформата на данъчната администрация, за да се повиши събираемостта на приходите, и изпълнението на програмата за приватизация.БНР


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097