EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кипър разследва финансовия си колапс

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър разследва финансовия си колапс

mail16:15 | 09.07.2013прегледи 464 коментарикоментари 0


Криминалисти ще помагат на съдии в Кипър за по-задълбочено разследване на причините, довели до финансовата криза, която принуди страната да поиска спасителна помощ от международните кредитори, предаде агенция Ройтерс. Трима бивши съдии от Върховния съд водят разследване на
финансовите практики в Кипър, но се натъкват на проблеми, когато достигнат сфери, които може да бъдат предмет на съдебни дела, като възможни нередности при корпоративно управление и придобивания.
Кипърският правосъден министър Йонас Николау обяви, че проблемите, с които се сблъскват съдиите, могат да бъдат отстранени чрез разследване, което да се води от следователи, занимаващи се с наказателни дела. Кипърските власти бяха принудени да подстрижат незастраховани депозити в двете най-големи банки през март, за да изпълнят условията за получаване на спасителна помощ от 10 млрд. евро от международните кредитори, като за първи път в кризата на еврозоната вложители претърпяха загуби. Кипърците все още живеят в условия на контрол над капиталите, което също е прецедент за еврозоната, отбелязва агенцията. Проблемите на Кипър, който се присъедини към еврозоната през 2008 г., бързо нараснаха и доведоха до постепенно закриване на Кипърската народна банка - Лайки (Laiki), с огромни задължения, а голяма част от депозитите над 100 000 евро бяха конвертирани в ценни книжа, за да подкрепят Банката на Кипър. Обхватът на разследването покрива разширяването към Гърция, корпоративното управление и това защо кипърските банки са купили огромно количество гръцки облигации.

Кипърските банки загубиха около 4,5 млрд. евро, когато лидерите на ЕС се съгласиха в края на 2011 г. на отписване на част от гръцкия дълг, припомня Ройтерс.
Разследващите ще направят оценка на правилата за надзор, решенията на банките за опрощаване на заеми, стабилността на фискалната политика, условията, по които бе договорено спасителното споразумение, и дали правилата на централната банка са били следвани от търговските банки.
Независима оценка на банковите практики, разгласена миналата седмица, посочи, че банковата криза в Кипър е била причинена от липса на последователна национална политика, припомня Ройтерс.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4164