EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кипър: Правителството подпомага гражданите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър: Правителството подпомага гражданите

mail07:35 | 24.10.2023прегледи 456 коментарикоментари 0


Министерският съвет на Кипър взе решение за незабавни и средносрочни мерки, които да помогнат на домакинствата и предприятията да се справят с енергийни и жилищни проблеми, съобщиха кипърските медии.

Целта на правителството е да облекчи разходите на хиляди граждани и предприятия, отбелязва електронното издание на в. „Политис“.

Единадесет от мерките, обявени от президента Никос Христодулидис, ще имат незабавно въздействие. Те възлизат на 141 милиона евро. Останалите шест мерки засягат жилищната политика и ще струват на кипърската икономика 55 млн. евро.

Първата мярка представлява покриване на част от разходите за ток за периода от ноември до февруари 2024 г. Субсидията ще обхваща битови, търговски и промишлени потребители или 429 000 домакинства и 106 000 предприятия. 

Втората мярка предвижда намаляване на акциза върху моторните горива с 8,33 цента на литър от 23 ноември до 24 февруари.

Ще бъде намален и акцизът върху горивото за отопление за периода декември 2023 г. – март 2024 г.

Четвъртата и петата мярка засягат проекти за инсталиране на фотоволтаична система, за да се увеличи самостоятелното производство на електроенергия.

Гражданите например ще могат да получат първоначална безвъзмездна помощ в размер на 1000 евро, а остатъкът от сумата ще се изплаща с двумесечни вноски от 150 евро чрез сметката за електроенергия, след като фотоволтаичната система започне да снабдява помещенията с ток.

Законопроектът ще включва и прилагането на нулева ставка на ДДС за основни стоки, включително за месо и зеленчуци, от 1 декември 2023 г. до 31 май 2024 г.

Също така детските надбавки ще бъдат увеличени с 5 процента.

Според друга мярка родителите на студенти, принадлежащи към многодетни семейства, вече ще могат да получават детски надбавки и за порасналите си деца, които учат в университет.

Условието е студентите да са на възраст до 23 години (за момичета) или 24 години (за момчета) и да са в бакалавърска степен на образование. Помощи за студенти ще са в размер на 50 процента от надбавката за деца. От тях ще могат да се възползват 3860 многодетни семейства. 

Еднократни помощи в Кипър ще получат хората с увреждания (120 евро за транспорт), както и лицата с тежки увреждания (500 евро) или с гарантиран минимален доход (300 евро), които получават субсидия за жилище. 

Държавата ще намали и лихвите по заеми за покупка или изграждане на първо жилище, при условие че са договорени тази година. Облекчението ще е с максимален период от 2 години, за семейства с годишен доход до 50 хиляди евро. 

Останалите шест мерки засягат различни проекти за жилищно строителство, реновиране на стари сгради и изграждане на нови. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg