EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кипър планира сондажи за газ до 2012 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър планира сондажи за газ до 2012 г.

mail10:10 | 16.02.2011прегледи 508 коментарикоментари 0


Република Кипър ще стартира в края на годината или най-късно в началото на 2012 г. сондажи за откриване на природен газ край бреговете на островната държава, съобщават вестниците в Никозия.
Министърът на търговията и промишлеността Андонис Пасхалидис уточнил, че сондажите ще се правят в района на "терен 12" в пределите на кипърската икономическа зона.
Новината за газовите проучвания е била огласена след среща на кипърския министър с екип от експерти на американската компания Нобъл енерджи.
Министърът уточнил, че намерението на правителството е в сътрудничество с компанията Нобъл енерджи (, с която има споразумение още от 2008 г. за съвместна експлоатация на "терен 12") да започне добиването на природен газ в края на тази или в началото на следващата година.
Представител на компанията казал, че Нобъл енерджи ще разшири офисите си в Кипър с цел да ускори дейността си на острова.
Днес кипърският президент Димитрис Христофиас ще бъде информиран от американските експерти за плановете им в района и по-специално за "терен 12", пишат още вестниците.
Американската компания управлява и израелските газови находища.
Газовите проучвания ще бъдат една от основните теми на посещението на президента на Република Кипър Димитрис Христофиас в Израел на 14 март.
Кипър упълномощи американската фирма "Нобъл енерджи" да извършва проучвания за горива в участък с площ от 1 250 квадратни мили, граничещ с израелските териториални води, в който са открити големи находища на газ под морското дъно.
Израелците пък откриха неотдавна големи газови находища в Средиземно море. Кипърски енергиен представител наскоро обяви, че в тази насока се търси начин за пренос на газ, при който Гърция да играе ролята на транспортен възел и център за услуги, тъй като тя е на естествения път към Балканите и Европа.
По-специално става въпрос за преноса на газ от израелското газово находище Левиатан, чието откриване бе обявено миналия месец. Според оценките находището съдържа около 450 милиарда кубически метра природен газ.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165