EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кипър продължава сондажите за нефт и газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър продължава сондажите за нефт и газ

mail17:59 | 10.06.2009прегледи 1783 коментарикоментари 0


petroleum1Република Кипър ще продължи с изследването на района на юг от бреговете на острова за наличие на нефт и газ въпреки острата съпротива на Турция, обяви в интервю за Ройтерс кипърският министър на търговията, промишлеността и туризма Андонис Пасхалидис.
Решението на Турция да изпрати военни кораби в района миналата година не разубеди инвеститорите, които искат да изследват района на Източното Средиземноморие, подчерта министърът.
Първият договор за извършването на сондажи за нефт и газ в този район бе сключен с американската компания Нобъл енерджи, която вече откри голямо газово находище недалеч от Израел. Пасхалидис изрази очакване към края на тази година и началото на следващата кипърските гръцки власти да пристъпят към издаването на втори лиценз.
Миналия месец кипърските власти потвърдиха, че са оторизирали американската компания Нобъл енерджи да започне сондажи за нефт и газ южно от бреговете на остров Кипър до края на годината. Директорът на Агенцията по енергетика Солон Касинис заяви, че правителството е издало лиценза миналата година.
След огласяването на тази информация Турция заяви, че няма да разреши на американската компания да започне сондажи в териториалните води на Кипър и заплаши, че ще изпрати военни кораби в този район. Турското външно министерство изтъкна, че Турция има фундаментални права и интереси там и ще защити правата си.
Запитан дали Кипър ще промени плановете си след реакцията на Турция, министърът отговори "Изобщо не... Всяко природно богатство на Кипър принадлежи единствено и само на Република Кипър и кипърския народ. Искаме кипърският проблем да бъде разрешен, така че и кипърските турци, като граждани на тази република, да могат да се възползват от същите облаги".
Министърът обяви също, че Република Кипър ще продължи да блокира преговорите за енергетиката между Турция и ЕС в рамките на присъединителния преговорен процес.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg