EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кипър отхвърли данък депозити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър отхвърли данък депозити

mail09:45 | 20.03.2013прегледи 404 коментарикоментари 0


Кипърският парламент каза смело "не" на облагането на банковите депозити, пише кипърският гръцки вестник "Филелефетрос". Късно вчера парламентът отхвърли с 36 гласа законопроекта, внесен от правителството на президента Никос Анастасиадис. 19 депутати се въздържаха от гласуване. Текстът предвиждаше от "подстрижката" да бъдат изключени влоговете до 20 хиляди евро. Изданието коментира, че атмосферата по време на парламентарното заседание е била особено натоварена. Развоят на събитията е бил следен отблизо от световните агенции, цитирани от БТА.  Налагането на данък върху депозитите, с който да се съберат 5,8 милиарда евро, е условие Кипър да получи спасителен заем от международните кредитори на стойност 10 милиарда евро.
Днес банковата система е изправена пред много предизвикателства, пише "Филелефтерос". Ако не бъде намерено решение на въпроса, има опасност от контролиран фалит на двете  най-големи банки на острова - Bank of Cyprus и Cyprus Popular Bank. Ако бъде избран този сценарий, ще бъдат създадени две нови банки, в които ще бъдат прехвърлени всички гарантирани влогове и обслужваните кредити. Въпросът ще бъде обсъден на среща между президента и управителя на централната банка Паникос Димитриадис. За по-късно са планирани срещи на политическите лидери и разговор между
Никос Анастасиадис с екипа на Тройката международни кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ.
Според друга публикация на "Филелефтерос" има два сценария за изход от ситуацията. Правителството обмисля да събере 3,5 милиарда евро от резервите на здравноосигурителните фондове. Вариантите са остатъкът от сумата до 5,8 милиарда евро да дойде от трета страна като Русия и от налагането на нисък данък върху влоговете.
Вчера кипърският президент е имал 30-минутен разговор с Владимир Путин като е изразил готовност да отпътува за Москва дори още днес. Електронното издание "Кипрос" съобщава за информация, че Анастасиадис е поискал съдействието на патриарха на Русия Кирил,
който да посредничи за финансова подкрепа от страна на Москва.
Вестник "Политис" помества писмено изявление на председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, в което потвърждава готовността на финансовите министри от еврозоната да подкрепят Кипър в усилията му за реформи.

 


Тагове: Кипър, данък
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg