EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кипър наложи max цени на млякото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър наложи max цени на млякото

mail09:45 | 22.01.2013прегледи 448 коментарикоментари 0


Заповед за налагане на максимални цени на дребно и на едро за прясно пастьоризирано мляко издаде министърът на търговията Неоклис Силикиотис, съгласно законовите си правомощия. Таванът е фиксиран на цени 1.41 евро за литър (за търговия на дребно) и 1.32 евро за литър (на едро).
До крайната мярка се стигна след извършени от експерти от Комисията за защита на конкуренцията и потребителите наблюдения на пазара през последните седмици. Констатирана бе голяма разлика в цените на дребно на прясното мляко в различните търговски обекти. Според анализа планираното увеличение на цените на едро и на дребно не са оправдани. От началото на януари млякото вече поскъпна, а производителите обявиха плановете си за цена от 1.8 евро за литър от 1 април. Според данни от Евростат млякото в Кипър е най-скъпото в Евросъюза.
Решението бе взето след проведени консултации с всички представители на производствената верига. Според министър Силикиотис с тази мярка държавата ще изпълни своята отговорност за защита на потребителите и ще защити местното производство. Решението ще спомогне и за стабилизирането на пазара, смята той.

Според закона в Кипър в специални случаи при необходимост да се защитят потребителите министърът на търговията има право да разпореди таван на цените на 5 вида основни стоки за период до 45 дни. Така правителството може да се намеси на пазара, за да предотврати злоупотреба със спекулативно повишаване на цените./БНР
 


Тагове: Кипър, мляко, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg