EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кипър емитира облигации за 500 млн.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър емитира облигации за 500 млн.евро

mail16:30 | 12.06.2014прегледи 1265 коментарикоментари 0


Правителството на Република Кипър смята да емитира облигации на стойност 500 милионо евро, съобщават вестниците в Никозия.
Намерението е било обявено от финансовия министър на островната държава Харис Георгиадис. То идва, след като президентът на страната Никос Анастасиадис огласи, че островът планира да се върне на световните финансови пазари до края на юни, тоест с половин година по-рано от пърмвоначалните очаквания на "тройката" международни кредитори /ЕС,ЕЦБ,МВФ/ на Кипър. В интервю за вестник "Алития" Георгиадис подчерта, че тройката" вече е дала зелена светлина за тази стъпка. В. "Харавги" се опасява, че пускането на емисия от облигации на стойност 500 млн. евро може да постави редица въпросителни, на които следва да бъде даден незабавен отговор, а именно: кой ще купи новите ценни книжа, в рамките на каква процедура те ще стигнат до инвеститорите, какъв ще е размерът на лихвата и дали част набраните средства ще отидат за икономически растеж и за подпомагане на социално слаби.
Властите в Никозия са на мнение, че връщането на Кипър на пазарите е възможно да стане още идните седмици и че за това ще бъдат пуснати облигации на стойност до 500 милиона евро с петгодишен срок на погасяване и при лихва под 6,5 на сто.

Финансовият министър уточни, че средствата от пускането на облигации ще се използват за покриване на вътрешни заеми, които не може да се финансират от "тройката". Кипър бе лишен от достъп до международните финансови пазари от май 2011 г. заради рязкото увеличение на дефицита на държавния бюджет, както и заради кризата в банковия сектор. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg