EUR 1.9558
USD 1.7999
CHF 1.9913
GBP 2.2782
CNY 2.4937
you tube
mobile version

Кипър гласува закон за приватизацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър гласува закон за приватизацията

mail11:45 | 05.03.2014прегледи 1093 коментарикоментари 0


Кипърският парламент одобри вчера спорен закон за приватизацията на основните държавни услуги, необходим за отпускането на следващия транш от пакета международна помощ на стойност 10 милиарда евро, договорен през март 2013 г., съобщи Франс прес.
Депутатите, събрани на извънредно заседание днес, одобриха текста с 30 гласа "за" срещу 26 гласа "против" и нито един въздържал се, след като миналата седмица отхвърлиха предишен вариант на проекта.

"Битка на предела на националното разединение", така в. "Симерини" определя гласувания от кипърския парламент спорен закон за приватизацията, като се спира на разразилия се остър спор между лидерите на двете партии - опозиционната АКЕЛ и управляващата ДИСИ.
"Парламентът каза "да", следва трилър", коментира в. "Филелефтерос", като подчертава, че приетият законопроект открива пътя за отпускането на четвъртия транш от заемите за Кипър. Изданието пише още, че Брюксел е приветствал решението на кипърския парламент, което внесло отново спокойствие в редиците на партньорите на Кипър в еврозоната след бурята от протести на острова миналата седмица.
Вестникът изтъква, че законът е бил одобрен с мнозинство от гласовете на трите партии в парламента -
Демократическия сбор ДИСИ, Демократическата партия ДИКО, Европейската партия ЕВРОКО и един независим депутат, но предупреждава, че трудностите тепърва предстоят и че три министерства и доста невралгични служби в държавата се ръководят не от титуляри, а от заместници.
В. "Харавги" - орган на опозиционната АКЕЛ, смята, че парламентарното мнозинство е дало зелена светлина за продажбата на полудържавните предприятия, защото се е поддало на заплахите и шантажа на тройката кредитори, за да получи парите от транша.
Кипърските депутати отхвърлиха проекта миналата седмица, като изложиха на риск международната спасителна програма. Правителството бързо ревизира проектозакона, за да успокои опасенията за загуба на работни места. Правителствените планове за приватизация предизвикаха мащабни протести, придружени с периодично спиране на тока на целия остров, тъй като профсъюзите се безпокояха, че
те ще изложат на риск правата на служителите и ще доведат до масови съкращения.
Управляващата коалиция в Кипър обеща на международните кредитори, че ще прокара до 5 март закона, който цели да събере 1,4 милиарда евро от продажбите на електрическата компания, телекома и пристанищната администрация.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1170