EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Киев-Москва: Отново преговори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Киев-Москва: Отново преговори

mail12:50 | 13.01.2012прегледи 350 коментарикоментари 0


Газовият въпрос отново е в дневния ред на украинско-руските отношения. В понеделник трябва да бъдат възобновени преговорите между украинския министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Юрий Бойко и президента на Газпром Алексей Милер, като целта на разговорите все още е намаляването на цената на руския газ за Украйна, която плаща в момента 416 долара за хиляда кубични метра, информира ИТАР-ТАСС. "Разговорите ще трябва да започнат на практика от нула - и украинската, и руската страна признават, че в момента са в задънена улица", отбелязва днес украинският вестник "Сеходня."

Според информация на изданието на 20 декември Москва е предложила на Украйна по-ниска цена на газа срещу продажба на 100 % от газопреносната система. Киев обаче не се съгласил и настоял за създаване на тричленен консорциум, при който Газпром ще притежава 33 % от газопреносната система
и още 33 % ще се падат на европейските компании потребители. Газпром не приел тази формулировка.
Според вестника Киев възнамерява да предложи да бъдат намалени купуваните обеми руски газ през следващите години. "Сега обсъждаме варианта за купуване на втечнен катарски и азербайджански газ за 180 долара при обеми до 15 милиарда кубични метра, който да бъде разтоварван на терминал в Италия и пренасян през България и Румъния. Има обаче едно "но" - за този вариант е необходимо българските, румънските и украинските тръби да работят в реверсивен режим (възможност за пренос на газ в двете посоки - бел.ред.), посочва изданието. Според експерт, цитиран от "Сеходня" този вариант технически е много сложен.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg