EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Москва и Киев отново "кръстосаха шпаги"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Москва и Киев отново "кръстосаха шпаги"

mail16:20 | 11.01.2012прегледи 404 коментарикоментари 0


Москва и Киев отново кръстосаха шпаги в газовия спор, информира AFP, след като Украйна обяви днес, че през 2012 година ще намали наполовина обема на купувания от Русия природен газ, а в същото време преговорите между двете страни за намаляването на сметките, плащани от Киев за руското синьо гориво, буксуват.

"Ще намалим наполовина природния газ, който купуваме и от януари ще купуваме 27 милиарда кубични метра газ" годишно, заяви днес украинският министър на енергетиката Юрий Бойко, цитиран от AFP. Според договора, подписан с руския газов гигант Газпром, Киев трябва да купува 52 милиарда кубични метра газ годишно от Москва. Изявлението на Бойко идва в момента, когато двете страни спорят разгорещено по цената на руския газ от два месеца. Киев се опитва да я ревизира към спад, а Москва пък иска в замяна Украйна да се отвърне от ЕС и да се присъедини към Митническия съюз Русия - Казахстан - Беларус, нещо, което украинците отказват да направят.

"Руските ни партньори не искат да променят условия на споразумението за газа, те са напълно удовлетворени от тях", заяви украинският премиер Микола Азаров на заседание на правителството, цитиран от Интерфакс. Президентът на Газпром Алексей Милер изрази "безпокойство" от изявленията на украинците и подчерта, че Киев е задължен от клаузата "вземаш или плащаш", според която купувачът плаща за целия предвиден обем в договора, нищо че той не е бил получен.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159