EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

КЗК ще проверява договори на търговските вериги

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК ще проверява договори на търговските вериги

mail09:45 | 17.04.2014прегледи 4261 коментарикоментари 0


Големите търговски вериги ще обявяват договорите си с всеки производител, като ще ги предоставят на Комисията за защита на конкуренцията. Това решиха на първо четене народните представители, които гласуваха промените в Закона за защита на конкуренцията.
Комисията за защита на конкуренцията ще се произнася дали договорите съответстват на българското законодателство и не нарушават пазарните отношения. В мотивите вносителите изтъкнаха, че с промените ще се работи за защита на националните пазари, производството, доставката и дистрибуцията на стоки и услуги, като ще осигури условия за равнопоставеност при водене на преговори за търговски сделки и да се създадат условия, в които не се дискриминират българските производители.
Според вносителите поправките ще сложат край на нелоялни търговски практики, сред които липсата на писмени договори, изменения на договора със задна дата, нелоялно прехвърляне на търговски риск, териториални ограничения на доставките и други. Корнелия Нинова от БСП, една от вносителите на законопроекта, подчерта:
Търговските вериги поставят към българските производители постоянни условия за намаляване на цените, което води до продажба на български стоки под себестойност, а оттам и фалити на български предприятия и нови безработни. Действията ни не са нито антипазарни, нито държавна намеса в свободното договаряне, а обратно, въвеждат се пазарни принципи в това договаряне. Те гарантират на българските производители ръст на производството, оттам ръст в брутния вътрешен продукт, ръст на данъците и повече работни места.БНР

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg