EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК проверява "Хюндай"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК проверява "Хюндай"

mail16:50 | 06.01.2012прегледи 1185 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията извърши проверка в офиса на официалния дистрибутор за България на автомобили от марката „Хюндай“ - „Индустриал комерс“ ЕООД, както и на неговото дъщерно дружество „Хюндай Лизинг“ ЕАД. Проверката е предприета в рамките на образуваното през ноември 2011 г. производство за установяване на евентуално извършено нарушение на чл. 15 от ЗЗК и чл. 101 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС) от страна на „Индустриал комерс“ ЕООД и „Хюндай лизинг“ ЕАД. Тогава КЗК се самосезира въз основа на събраната информация в рамките на текущия секторен анализ на пазара на продажба и разпространение на МПС от всички марки в България.

Предполаганото нарушение се състои в налагане на ограничения за конкуренцията, включително и тежки ограничения в рамките на вертикалните споразумения, между дистрибутора на Хюндай и неговите дилъри и сервизи, които не подлежат на групово освобождаване от забраните по чл. 15 от ЗЗК и чл. 101 ДФЕС по смисъла на Регламент № 1400/2002 и Регламент №330/2010, както и на Решение на КЗК № 55/2011 г.

Комисията прибягна до проверка на място след постъпване на данни, предоставени от упълномощени от „Индустриал комерс“ ЕООД дилъри на нови МПС от марката Хюндай, които противоречат на първоначално предоставената от „Индустриал комерс“ ЕООД информация.

Действията по проверката на място бяха извършени от служители на КЗК, със съдействието на представители на МВР, след получено съдебно разрешение от Административен съд , град София. От офисите на дружествата са иззети копия от документи, съхранявани на хартиен носител, а чрез използване на Форенсик лаборатория са иззети и документи, съхранявани на електронни и други цифрови носители на информация.

Предстоящият подробен анализ на събраните документи ще покаже дали са налице достатъчно доказателства за предявяване на твърдения за извършено нарушение на „Индустриал комерс“ ЕООД и „Хюндай лизинг“ ЕАД. В случай че такива бъдат предявени, ответните дружества ще имат възможността на упражнят правото си на защита. След приключването на процесуалните действия по преписката, КЗК ще се произнесе окончателно по случая.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg