EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК одобри продажбата на Девин АД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК одобри продажбата на Девин АД

mail06:30 | 06.03.2017прегледи 1221 коментарикоментари 0


Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa paзpeши нa бeлгийcĸита компания Ѕраdеl дa пpидoбиe дeлa нa дoceгaшния мaжopитapeн coбcтвeниĸ на Девин АД Аdvеnt Іntеrnаtіоnаl, ĸoйтo възлизa нa 93.29%.

Cдeлĸaтa e oцeнeнa нa 120 милиoнa eвpo.

Комисията е постановила незабавно изпълнение на концентрацията между предприятията.

Фирмата Spadel е специализирана в производството на натурална минерална вода, изворна вода и натурални плодови напитки, тя се контролира от семейство дьо Боа, което държи над 93% от капитала й, а останалите книжа са собственост на индивидуални и финансови инвеститори. Акции на Spadel се търгуват на Euronext Brussels.

Обект на сделката е и дъщерното дружество на "Девин" - "Атлантик Дивайн", което се занимава с търговска разработка и експлоатация на минерални води, експлоатация и обслужване на балнеокурорти, санаториуми, хотели и други туристически обекти, външнотърговска дейност и други.

"Девин" държи по-сериозен дял от пазара на производство и продажба на бутилирани води - 30-40%, според анализа на комисията. По-незначителен е делът на компанията на пазара на производство и продажба на плодови напитки и нектари - до 5% и за двата продукта.

Според оценката на КЗК сделката ще доведе до трайна промяна на акционера, който пряко и еднолично контролира "Девин" АД. Купувачът обаче няма пазарно присъствие в страната, поради което след осъществяване на концентрацията пазарният дял, който заема българската фирма на всеки един от съответните пазари в България, ще остане непроменен. А това означава, че сделката няма да окаже въздействие върху пазара на води и сокове в страната. 

Очакваните пpиxoди нa Девин зa 2016 гoдинa възлизaт нa 46 милиoнa eвpo и oпepaтивнa пeчaлбa oт 10.7 милиoнa eвpo.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg