EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Катастрофата на EgyptAir заплаха за икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Катастрофата на EgyptAir заплаха за икономиката

mail12:38 | 25.05.2016прегледи 941 коментарикоментари 0


Катастрофата на самолета на EgyptAir, който се разби вчера сутринта в Средиземно море с 66 души на борда, отново засилва опасенията за безопасността на пътниците, които пътуват до Египет, както и за сигурността на летищата, пише британският вестник "Гардиън", цитиран от БНТ.

Засега не е изключена нито една теория за изчезването на самолета "Еърбъс А-320", но полетът от Париж до Кайро свързва две дестинации, които очевидно са цели за терористите от "Ислямска държава", отбелязва изданието и посочва, че според експерти по сигурността вероятността на борда на самолета да е била поставена бомба е еднаква в Северна Африка или в Париж.

Катастрофата обаче нанася нов удар по египетските надежди за връщане на многобройните туристи от Европа. Миналата седмица Германия обяви, че ще отмени забраната за полети курорта Шарм ел Шейх, но правителството в Лондон все още не е променило позицията си. Големи авиолинии, включително "Монарк еърлайнс", вече отмениха пътуванията си до есента, припомня "Гардиън".

Преди катастрофата Египет изглежда беше готов за скромно икономическо възстановяване след години на засилващи се кризи, отслабили основния за страната туристически сектор, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Руският президент Владимир Путин заяви, че скоро може да поднови полетите до Червено море, а Световната организация на ООН по туризма обяви Луксор за столица на туризма за 2016 г., но перспективите за икономиката се влошиха след изчезването на самолета, отбелязва вестникът. Египтяните от години едва успяват да се възстановят от една криза, преди да им се наложи да се справят с друга. Последният случай обаче беше такъв шок за страната, че египетските лидери се отказаха от типичния си подход при управлението на кризи - създаването на неяснота, пише американският вестник. Вместо това, те дадоха откровена оценка, признавайки, че катастрофата може да се държи на тероризъм, и още преди да има доказателства министърът на гражданската авиация Шериф Фатхи призна, че вероятността за терористичен атентат е по-висока от тази за технически проблем. Бързото признание беше в рязък контраст с реакцията на правителството на катастрофата на руския самолет в Синай, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Британските представители, които работят с Египет по подобряване на сигурността на летището в Шарм ел Шейх, са на мнение, че е малко вероятно скоро да бъде отменена забраната за полети. Тази година туристите намаляха с над 40 на сто и ако спадът продължи, вероятно ще отслаби още египетската лира. Това ще доведе до засилване на инфлацията и ще увеличи натиска върху президента Абдел Фатах ас Сиси, който тази година отвърна на критиките с железен юмрук, принуждавайки критиците си да замълчат и разпръсвайки уличните протести, припомня изданието.

Катастрофата на EgyptAir може въпреки това да даде възможност на правителството на Ас Сиси да се възползва от съчувствието на международната общност, смятат анализатори, цитирани от "Ню Йорк таймс". За целта обаче то не трябва да се държи отбранително, по начина, който вече е отблъсквало съюзниците му. Майкъл Уалид Хана, старши научен сътрудник към фондация "Сенчъри", посочи, че може да има и по-цинична причина за по-откровеното поведение на Кайро: египетските представители може би виждат в случилото се възможност да обвинят друга страна, а именно Франция, за пропуските в сигурността, довели до трагедията. Това обаче може да отблъсне един от малкото приятели на Египет в Европа, отбелязва изданието.

Парадоксалното е, че нарастващият брой на проблемите може да накара западните страни да засилят подкрепата си за Ас Сиси. Ако страната е изправена пред сериозни проблеми със сигурността, други страни няма да искат да създават драстични проблеми и да се фокусират върху проблеми като човешките права, политиката и свободните, посочва Хана.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg