EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Катар депозира $200 млн. в БНБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Катар депозира $200 млн. в БНБ

mail18:30 | 17.05.2012прегледи 807 коментарикоментари 0


Осем двустранни споразумения между България и Катар бяха подписани. Те са в областта на земеделието, здравеопазването, културата и инвестициите. Като доказателство за сериозните си намерения Катар влага 200 млн. долара в Българската народна банка. Средствата са гаранция за инвестициите, които Доха ще направи в рамките на една година.
Договореностите бяха постигнати в първия ден от официалното посещение на министър-председателя на Катар шейх Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани и само месец и половина след срещата на двамата правителствени ръководители в Доха, която беше определена като изключително успешна. Министър-председателят Борисов съобщи, че българските фирми вече са започнали да подписват договори и реално да изнасят продукция. Разработен е и график между двете страни за практическа реализация на постигнатите договорености. „Ще се опитам да убедя всички в Катар, че има една държава – България, в която ще могат да инвестират. Надявам се да дадем тласък на развитието на нашите взаимоотношения. Ние сериозно желаем това”, заяви шейх Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани.
Проектите, за реализацията на които двете делегации разговаряха днес, бяха скоростният път Русе-Свиленград, софийското метро, летището в Балчик, кетърингът и обслужването на „Катар Еъруейз” и др. Обсъдени са и предложения за изграждане на смесени предприятия в областта на животновъдството, здравеопазването, туризма. „Бихме искали да докажем, че имате дългосрочни партньори, на които можете да се опрете. Ние усетихме сериозността и отговорността във Вашата работа”, обърна се шейх Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани към премиера Борисов.
Двамата посочиха, че на утрешната среща с премиера на Турция Тайип Ердоган ще обсъждат възможността за реализация на съвместни проекти. Като подчерта ролята на етническата толерантност, министър-председателят Бойко Борисов посочи, че в условията на финансово-икономическата криза, завладяла света, бизнесът трябва да работи. „Трябва да текат потоци от товари, които да носят приходи в хазните на всяка една държава. Тогава ще се увеличат и пенсиите, и заплатите”, подчерта българският премиер.
Катарското държавно дружество "Катара хоспиталити" ще проучва възможностите за инвестиции в българския туризъм, съобщи Икономическото министерство. Това е регламентирано в меморандума за разбирателство, подписан днес от заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов и Хамад Абдалла Ал Мулла, изпълнителен директор на "Катара Хоспиталити". Министър Делян Добрев подписа с Мухаммад Мубарак Ал- Шахуани Меморандум за разбирателство между българското правителство и Qatar Mining Company – минна компания, собственост на Държавата Катар. Документите са подписани в рамките на официалното посещение в София на катарската правителствена делегация, водена от премиера и министър на външните работи шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани.Българското правителство ще представи на "Катара хоспиталити" възможностите за инвестиции в различни български градове и цялата информация за оценка и проучване на проектите. Правителството се ангажира също да предостави инвестиционни стимули за проектите в различни сфери на туристическия отрасъл. Съвместна комисия от двете държави ще следи за изпълнението на документа и ще насърчава сътрудничеството между двете страни. Българското правителство и Qatar Mining Company ще проучат възможностите за взаимно интензифициране на техните отношения чрез реализация на съвместни стратегически бизнес проекти в сферата на минното дело в България. Това е предвидено в меморандума за разбирателство между двете страни, подписан днес. Документът регламентира, че българската страна ще предостави на катарската компания правото да извърши финансови, правни, технически, търговски и други проучвания с цел реализация на съвместни проекти в областта на минната индустрия. снимка:МС


Тагове: Катар, БНБ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053