EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Каолин & мрамор – защитени продукти в ЕС?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Каолин & мрамор – защитени продукти в ЕС?

mail14:15 | 09.10.2015прегледи 1886 коментарикоментари 0


На тази пленарна сесия в Страсбург евродепутатите гласуваха с голямо мнозинство „за“ предложението защитата на географските указания в ЕС да обхваща не само храни, но и други традиционни продукти. Това би дало допълнителни гаранции на потребителите за качеството на продукти като бохемски кристал и майсенски порцелан, и също така би подкрепило местната икономика и запазването на културното наследство.

Редица продукти от България имат потенциал да бъдат включени в схемата за защита, като например каолинът от Каолиново, врачанският варовик, троянската керамика, както и няколко вида кварцов пясък, мрамор и перлит. „Трябва да сме наясно, че съществен елемент от европейското историческо, културно и социално наследство може да бъде унищожен, ако продуктите с ГУ изчезнат, поради липса на подходяща закрила“, коментира евродепутатът Момчил Неков.

Географските указания за хранителни продукти са защитени на европейско ниво от 1992 г., но няма общо законодателство за нехранителните продукти. ЕК е идентифицирала над 800 продукта в ЕС, които могат да се възползват от разширяването на защитата.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg