EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кампанията за плана "Юнкер" тръгна от София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кампанията за плана "Юнкер" тръгна от София

mail12:40 | 16.04.2015прегледи 2215 коментарикоментари 0


Инвестиционният план за Европа не предвижда да се отпускат заеми за проекти, които са изцяло само в публичния сектор. Ще се инвестира в начинания, които са с по-висок риск за частния бизнес. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен. Той е на посещение в България във връзка с информационната си кампания за представянето на Инвестиционния план за Европа, известен още като Плана "Юнкер". 

Основните моменти са да се предоставят базови заеми на малките и средни предприятия, когато те имат нужда, когато страдат от ниска капитализация. Друг момент, върху който ще се концентрираме, са инфраструктурните проекти, а това са публично частни съвместни проекти, но те са по-рискови от това, което може да поеме един частен инвеститор.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни:

Ако нещо може да бъде финансирано по друг начин, то не бива да бъде финансирано нито с европейски, нито с публични пари, в противен случай, вместо да правим добро, правим зло, а и в крайна сметка, ако погледнете дори в добра година като 2015-а година, делът на европейските пари, спрямо брутния вътрешен продукт, едва ли ще бъде повече от пет или шест процента.

Един от основните приоритети е повишаване на конкурентоспособността на малките и средни предприятия, коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски:

Малките и средните предприятия представляват 99,8 процента от всички предприятия в нашата страна и осигуряват заетостта на над 75 процента от всички заети, което е над 1,3 милиона души. Това ще рече, че те създават близо 60 процента от добавената стойност, генерирана от всички предприятия. Тези показатели са ясна индикация за ролята на малките и средните предприятия за икономическия ни просперитет. Създаването на предпоставките за тяхното динамично и устойчиво развитие е база за постигането на ускорен икономически растеж.

Делът на инвестициите в БВП в България намаля значително от началото на финансовата криза от 2009 г.: от 33% от БВП през 2008 г. до едва 21% през 2013 г. Това се дължи главно на спада в частните инвестиции, който се очаква да продължи и през следващите години. Публичните инвестиции остават стабилни, като достигат връх през 2014 г., и но ще бележат спад занапред. В този контекст, Планът за инвестиции може да допринесе за създаването на благоприятна инвестиционна среда в България и да даде тласък на инвестициите в сектори като енергетиката и инфраструктурата, които ще стимулират растежа на БВП и създаването на работни места в България.

Инвестиционният план за Европа ще мобилизира публични и частни инвестиции в размер на най-малко 315 милиарда евро през следващите три години (2015-2017). По време на кампанията, заместник-председателят Юрки Катайнен обяснява защо е необходим инвестиционен план на ЕС, откъде идват парите и кои проекти ще бъдат подкрепени. Той ще очертае как България може да се възползва от него и как частните инвеститори могат да участват в новия Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ).

Целта на Информационното турне е да се посетят всичките 28 страни-членки до октомври тази година. Заместник-председателят ще посети и страни извън ЕС по–късно през годината. /БНР, БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg