EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Калфин с мерки за предпенсионна възраст & младежи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Калфин с мерки за предпенсионна възраст & младежи

mail09:01 | 06.08.2015прегледи 2382 коментарикоментари 0


Нова програма за заетост, насочена към хората в предпенсионна възраст, подготвя МТСП. Това съобщи в Разград вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.
Сегашната програма, по неговите думи, е неработеща и в нея са се включили едва 29 души. Целта е да се направи ефективна програма, която да предоставя устойчива заетост и да провокира интереса на хората.
В момента безработните над 50 години са 126 000 души и стремежът на министерството е да се включат колкото се може повече хора на пазара на труда. Новата програма няма да обхваща само публичния сектор както досега и няма да се субсидира 100% от държавата, а ще се търси и съфинансиране от работодателите. Сега се водят консултации, за да се избистри моделът, и до края на годината програмата ще бъде готова, заяви той.

Младежката безработица в България е най-ниската от 6 години, съобщи в Русе вицепремиерът Ивайло Калфин. По думите му в момента регистрираните в Бюрата по труда младежи са 47 000, докато пред миналата година по същото време са били с 15 000 повече. Според Калфин това се дължи както на оживление в икономиката, така и на мерките, насочени към борба с младежката безработица.

Въпреки това реалният брой на безработните младежи вероятно е доста по-голям, тъй като те не желаят да се регистрират на борсата. "Те са демотивирани или това се дължи на ниско образование. Половината са с основно и по-ниско образование и много трудно се намира работа за тях. Било защото им се вижда малка работната заплата, всички програми започват почти с минимална работна заплата", коментира Калфин.

Социалният министър съобщи, че са били отворени предложенията за програмата за хранителна помощ за бедните, която за първи път ще се управлява от Агенцията за социално подпомагане за пръв път. Храните са разнообразени, като 43 фирми са кандидатствали за 30 позиции. Ще се акцентира и на българските храни. Раздаването на помощите, които ще се полагат на около 260 000 души, ползващи и помощи за отопление, ще започне през ноември.

Ивайло Калфин коментира проблема с личните асистенти. За последните пет години, откакто съществува програмата, броят на хората, които кандидатстват, е нараснал няколко пъти. "Ресурсите са ограничени, около 50 000 са молбите за лични асистенти в страната, около 13 800 са назначените асистенти. Сега намерихме възможност за известно разширяване на програмата, но така или иначе горе-долу в момента от три заявки една може да се изпълни", обясни министърът.

Той заяви, че през есента ще внесе и Закон за равните възможности, тъй като България е единствената държава в ЕС, която няма такъв закон."Има изключително много неравенства и по-малки възможности за жените, особено за работещите жени в България -и по отношение на заплащането са дискриминирани, и по отношение на пенсиите, и по отношение на работно време и съчетаване на семеен със служебен живот. До голяма степен ще предложим едно много модерно законодателство в тази област", заяви още Калфин.

 

/МС, БТА, БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4200