EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво ще стане с борда, ако държавата фалира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво ще стане с борда, ако държавата фалира

mail22:30 | 08.06.2010прегледи 3160 коментарикоментари 1


Йордан Матеев, Икономика на всичко

Приятели често ме питат каква е вероятността валутният борд да се срине. Въпросът сега е особено актуален предвид неадекватното управление на премиера Бойко Борисов. Аз обикновено се шегувам, че докато Калин Христов е шеф на борда съм спокоен за неговата стабилност. Но ако оставим шегата настрана, вероятността валутният борд да се срине е равна на нула. Това е въпрос, който неведнъж сме обсъждали в Българската макроикономическа асоциация. И винаги сме стигали единодушно до извода, че бордът не може да се разпадне, дори теоретично. Интересното е, че това не се разбира от много международни анализатори и успешни български предприемачи. Да не говорим за останалите хора.

Представете си най-лошия сценарий. Правителството е пред фалит, което означава, че всеки момент ще спре да погасява задълженията си, защото няма пари. Единственият му изход е да разкачи фиксирания курс на лева към еврото, да обезцени лева, да пусне печатницата за пари и да предизвика огромна инфлация. За да направи това обаче то трябва да промени два текста в закона. Което ще му отнеме поне един месец от взимането на решението до обнародването на промените и влизането им в сила. Този процес не може да бъде таен. Всички българи ще знаят каква промяна се готви и, разбира се, ще си сменят левовете в евро. Което може да стане без проблем, защото валутният резерв на страната надхвърля значително наличните левове. И освен това е много ликвиден, тоест всички активи бързо могат да се обърнат в евров кеш. Това означава, че до една седмица от взимането на решението за разваляне на борда българската икономика ще бъде изцяло евроизирана. Хората ще имат евро, а всички левове ще отидат в БНБ и така на практика ще излязат от обръщение. А това обезсмисля всякакви опити на правителството и на когото и да било да бута борда.

Защо е важно да се знае всичко това? Първо, ако някой в правителството си мисли, че може да води неразумна политика със съзнанието, че ако се наложи ще развали борда и така ще си реши проблемите, е добре да знае, че всъщност няма такава опция. Второ, всички, които имат огромни задължения в лева и полагат усилия бордът да падне, за да обезценят задълженията си, както стана през 1996 - 1997 г., трябва да знаят, че хабят излишна енергия. Трето, много анализатори се изказват за рисковете от разпадане на борда без да знаят фактите и така плашат инвеститорите. И накрая, хората искат да знаят в каква валута да взимат кредити и в каква да спестяват. Логично е при горното знание да се взимат кредити в евро и да спестяват/инвестират в лева. Аз правя точно това. Защото лихвите по депозити и кредити в лева са по-високи.

 

 Оригинално заглавие:"Какво ще стане с валутния борд, ако Бойко Борисов фалира държавата"


 
Коментари
 
Джеярадж Кумарисерена - 08-06-2010 г. 23:56:43

"...Това означава, че до една седмица от взимането на решението за разваляне на борда българската икономика ще бъде изцяло евроизирана. Хората ще имат евро, а всички левове ще отидат в БНБ и така на практика ще излязат от обръщение. А това обезсмисля всякакви опити на правителството и на когото и да било да бута борда" Авторът на материала - може ли един въпрос. Понеже очевидно от "е въпрос, който неведнъж сме обсъждали в Българската макроикономическа асоциация" личи, че си макроикономист...Аз съм прост инженер, но пък съм и любознателен. Можеш ли да ни обясниш какво се е случило в Аржентина с валутния борд? Както и можеш ли да обясниш какво означава (в аржентинския случай) принудителна песификация. Тя също е станала със закон. Ако не можеш - да го обясня аз...Бордът пада. Едновременно с промяната в закона за валутния борд се прави и още една поправка, която предвижда, че всички доларови сметки се превалутират в песо при определен курс, в определен срок. След което срещу доларите, кои

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158