EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво трябва да видите в Добруджа?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво трябва да видите в Добруджа?

mail17:50 | 05.01.2012прегледи 1075 коментарикоментари 0


Български и румънски експерти определиха най-интересните и добре разработени туристически забележителности на погранична Добруджа. Това са 50 обекта от двете страни на река Дунав – в Северна и Южна Добруджа, информира агенция „Фокус”. Обектите в румънската част се намират в област Констанца, в българската част – в областите Добрич и Силистра.
Забележителностите са разпределени в няколко аспекта – културна история, представящи традиционни занаяти, кулинария, екотуризъм и фестивали. Изключителен интерес представляват обектите, свързани с историята на Североизточна България - Археологическият резерват „Калиакра”, Текето „Ак Язълъ Баба - Св. Атанас” в балчишкото село Оброчище, скалните манастири до силистренското село Алфатар, Трако-римският скален култов център „Свещената долина на Залмоксис” до с. Стрелково, Националният археологически резерват „Дуросторум-Дръстър”и крепостта „Меджид табия”, Историческият комплекс в Тутракан.
От румънска страна интересни културно-исторически забележителности са многото крепости, също Музеят за национална история и археология и Музеят на военноморския флот в Констанца, Археологическият музей „Калатис” с останките на крепостта в Мангалия, Археологическият комплекс “Адамклиси” с паметник, музей и останки „Тропеум Траяни”.
Кулинарните маршрути в северната ни съседка минават през различни рибни и ресторанти с традиционни румънски гозби в курортните комплекси “Ефорие Норд”, “Олимп”, “Нептун”, дори на остров Овидиу. Местни кулинарни специалитети на българска територия предлагат ресторанти и мидени ферми, близо до каварненското село Българево, в Кранево, с. Прилеп, в силистренското село Калипетрово и няколко обекта в Добрич.
Обектите, свързани с екотуризъм в Румъния са защитената морска зона “Вама Веке”, езерото “Текиргьол”, Орнитологическият резерват “Хистрия” (районът на Саеле Гринд), гората “Хаджиени” и Резерватът “Фантаница Мурфатлар”. В България - Биосферният резерват “Сребърна”, близо до Силистра, Природният и археологически резерват „Яйлата” край каварненското село Камен бряг, Зеленият образователен център в Шабла, Ботаническата градина в “Двореца” в Балчик и Центърът за защита на природата и животните в Добрич.
За всичките 50 атрактивни туристически обекти в трансграничния район вече са разработени тематични маршрути и алтернативни трансгранични туристически пакети. Така надеждите са регионът да набира популярност сред чуждестранни пътешественици и да привлича по-голям брой туристи, дори и от места, които не са особено представени на нашия пазар до момента.
Снимка: www.tourism-bg.net


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg