EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво се случва в парк „Беласица”?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво се случва в парк „Беласица”?

mail12:03 | 22.11.2016прегледи 1631 коментарикоментари 0


След излъчен телевизионен репортаж за злоупотреби с дърва за огрев в предизборния период в Община Петрич и получени сигнали от граждани, природозащитници от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа“ извършиха проверки в горите на Природен парк „Беласица“, които попадат в землищата на селата Коларово, Самуилово, Камена и Габрене. 

На терен са установени масови незаконни сечи на вековни букови и кестенови дървета, често прикривани с фалшиви марки. Някои от дърводобивните фирми с тежка строителна техника прокарват с тежка строителна техника незаконни горски пътища, водещи до унищожаването на горския ландшафт и до ерозия. Голяма част от високопланинските туристически маршрути са унищожени до непроходимост от използваните при дърводобива машини.

Установените нарушения показват, че горскостопанските дейности са в разрез с целите на парка, което налага допълнителни усилия за намирането на баланс между икономическия, обществения и природозащитния интерес към горите.

Коалиция „За да остане природа в България“ подаде сигнали до Министерството на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите и Югозападното държавно предприятие и настоява за извършването на комплексна проверка в целия природен парк.

Случващото се в Беласица не е изолиран случай, а част от системни нарушения в цялата страна, които могат да се предотвратят единствено чрез предприемане на конкретни мерки за спасяване на вековните гори като:  

- деполитизиране на назначенията в горските стопанства чрез публични конкурси;

- създаване на публични надзорни съвети към горските стопанства и горските контролни институции;

- ограничаване на сечите в природните паркове до задоволяване нуждите от дървесина на местните общности;

- извършване на дърводобивните дейности в защитените територии от специализирани бригади към държавните горски стопанства;

- назначаване на горски инспектори към дирекциите на природните паркове.

Природен парк „Беласица“ е най-младият парк в България, обявен през 2007 по предложение на Българска фондация Биоразнообразие, с цел запазване на вековните гори, съставени основно от обикновен бук, обикновен кестен и естествени чинарови местонаходища. Биоразнообразието е изключително богато и тук намират убежище стотици защитени видове. Беласица е известна и като планината на водопадите. На нейната територия в България се намират повече от 10 водопада, които привличат със своята красота десетки любители на българската природа. Всяка година хиляди туристи посещават туристическите маршрути в планината, създадени и с усилията на местните хора. Опазването на вековните гори е единственият шанс за запазването на това природно богатство и за развитието на природосъобразен туризъм в района.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4149