EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Какво се договориха Петкова и Милер?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво се договориха Петкова и Милер?

mail06:45 | 05.06.2017прегледи 1902 коментарикоментари 0


В рамките на Петербургския международен икономически форум — 2017 се проведе работна среща на Председателя на Управителния съвет на ПАО "Газпром" Алексей Милер с Министъра на енергетиката на Република България Теменужка Петкова.

Страните обсъдиха перспективите за развитие на сътрудничеството в газовата сфера. Бе отбелязан ежегоден ръст на експортните количества руски газ за България, считано от 2013 година. Положителната динамика се запазва и през 2017 година. От 1 януари до 31 май обемът на доставките е нараснал с 14,5%, в сравнение с първите пет месеца на 2016 година. Отбелязано бе ползотворното сътрудничество между "Булгартрансгаз" ЕАД и ПАО "Газпром" по отношение на транзита на природен газ през България за трети страни.

По време на срещата, особено внимание бе отделено на въпросите по организацията на доставките на природен газ за България в дългосрочна  перспектива. Алексей Милер информира Теменужка Петкова за изпълнението на проекта "Турски поток" и изрази увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа, в това число и за България. Министър Петкова го информира за развитието и инвестициите в газопреносната система на България, както и за концепцията за газоразпределителен център.

След срещата, Алексей Милер и Теменужка Петкова подписаха Пътна карта, съгласно която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС.

Справка: през 2016 г. "Газпром" е доставил в България 3,18 млрд куб. метра природен газ - с 2,1% повече от 2015 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg