EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Какво произвежда компанията NASEKOMO в Лозен?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво произвежда компанията NASEKOMO в Лозен?

mail19:32 | 10.11.2021прегледи 926 коментарикоментари 0


Биотехнологичната компания NASEKOMO подготвя новия си демо производствен  център, който се намира в близост до село Лозен. В него ще се изгради демонстрационно, но и реално действащо производство на високопротеиново брашно, което се използва за храни за домашни любимци и в селското стопанство. За целта компанията разработва иновативно оборудване за тепърва зараждащата се индустрия – отглеждане на насекоми като източник на протеини.

Иновативното производство е насочено към решаването на наболели проблеми на съвременната цивилизация като изчерпване на ресурсите за храна и нуждата от безотпадни технологии за запазване на природата.

Компанията показа пред журналисти процеса на производство и как ще го управлява така, че да запази качеството на живот на жителите в близкото село Лозен. Събитието бе в отговор на опасения от страна на представители на местната общност за потенциално изпускане на миризми. На срещата стана ясно, че технологията е 100% безотпадна и осигурява производството в строго контролирана затворена среда. Помещенията са проектирани без прозорци, с допълнително уплътняване на панелните фуги, а вратите са оборудвани с  въздушни завеси и автоматично затваряне. Всички изходящи и входящи въздушни маси в производствените помещения ще циркулират в изцяло затворена и контролирана система.

За още по-добър контрол, вентилационната и климатична система са проектирани така, че да поддържат налягането на въздуха във всяко помещение по-ниско от това навън. Освен това, специално за развойния център е поръчана и закупена озонираща система с UV тела на всеки от изходящите въздуховоди от производствените помещения. Озонът не маскира миризмите, а директно ги неутрализира.

На практика, производството представлява отглеждане на ларви от специалния вид „черна муха – войник“, която вирее само при високи температури и има кратък живот. Това насекомо е ендемично за Европа от над 100 години, но не се забелязва, защото не търси контакт с хора.  В технологичния процес мухите представляват 1% от обема на производство. Ларвите им се изхранват  единствено с вода, бирена мая и пшенични трици и растат в чисти условия.  

Базата в Лозен на практика ще е международен демо център на NASEKOMO. Той ще представлява производствена база в малък мащаб, където компанията ще представя създадените от нея роботи и автоматизирани решения за отглеждане на насекоми. Екипът ще демонстрира и платформа за изкуствен интелект, която да е в полза на производителите на насекоми. В страните, където съществуват подобни производства, фермите за протеини от насекоми се намират в гъсто населени места. Например, подобни фабрики работят в европейски градове, включително в центъра на Лондон.

В бъдеще NASEKOMO гледа към Европа, където ще изгражда собствени фабрики, използвайки технологиите, разработени в България. За иновациите си компанията е удостоена с Печат за върхови постижения, издаден през 2020 година от Европейския съвет по иновации към ЕК.

„Разбираме притесненията на хората в Лозен, които не познават нашето производство. Всяко нововъведение предизвиква естествена тревога в хората, но уверяваме жителите в околността, че имаме опита и технологичното know-how да създадем нашата технология в полза както на природата, така и в услуга на местната общност“, подчерта Ксавие Марсенак, съосновател на NASEKOMO, който живее и работи в България повече от 20 години. „Развиваме индустрия на бъдещето и подкрепата на местната общност ни е ценна. Работим прозрачно и с желание за диалог с жителите на Лозен.“, добави той.

Следващата седмица компанията организира дни на отворените врати за жителите на Лозен и гости на населеното място. Подробностите ще бъдат обявени в социалните мрежи.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg