EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Какво предстои на петролния пазар?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво предстои на петролния пазар?

mail07:35 | 23.02.2023прегледи 2249 коментарикоментари 0


Цените на петрола като цяло вървят нагоре: как това ще се отрази на световната инфлация и глобалната икономика? Това е въпросът, който си задават инвеститори и анализатори.

На 10 февруари, след като Русия обяви, че от март ще намали петролния си добив, контрактите на Лондонската борса ICE се повишиха с около 2,5 на сто до 86,60 долара за барел, което поднови допълнително и без това силния интерес към суровината, която може да допринесе за подема или да срине световната икономика. 

От съкращаването на предлагането от Русия до възстановяването на китайското търсене - перспективата за свиване на петролните пазари  засилва позициите на "биковете" и заплашва да разпали инфлацията още повече. 

Кремъл обяви, че ще намали производството на петрол с 5 на сто заради санкциите, наложени на Москва заради инвазията в Украйна, с което допълнително изостри напрежението в края на седмица, изпъстрена със сътресения в целия свят. Партньорите на Русия от обединението ОПЕК+ обаче не показват никакво желание да намалят разликата между търсене и предлагане на суров петрол. 

Понастоящем потреблението на гориво в Китай се увеличава, а най-големият вносител на петрол в света излиза от ковид локдауните, подтиквайки държавният гигант "Унипек" (Unipec) да изкупи милиони барели от Близкия изток, причинявайки рязък скок на референтните цени в региона.

"Намаляването на добива в Русия и нарасналото търсене в Китай ще доведат до повишаване на цените, което ще затрудни плащанията и ще доведе до много ниско равнище на запасите през втората половина на годината", заяви Гари Рос, консултант, специализиран в петролния пазар, станал управител на хедж фонд в "Блек голд инвестърс" (Black gold Investors), цитиран от от италианското издание "Мъни". Цената на суровия петрол в крайна сметка е твърде ниска, според експерта.

По-слабото предлагане и повишеното търсене поддържат пазара, който започна годината нестабилно, а нарастващите запаси разделиха анализаторите на Уолстрийт по въпроса дали котировките скоро ще се върнат към трицифрени стойности. 

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за първи път от месеци насам повиши тази седмица  прогнозата си за търсенето на черно злато в глобален мащаб през 2023 г. на фона на разхлабването на ограниченията в Китай срещу разпространението на коронавируса и малко по-добрите перспективи за развитието на световната икономика, съобщи Ройтерс.

Търсенето на петрол в глобален мащаб ще се повиши през тази година с 2,32 милиона барела на ден (+2,3 на сто), се казва в публикувания днес месечен доклад на ОПЕК. Това са със 100 000 хиляди барела на ден повече в сравнение с прогнозата, направена през миналия месец. 

Повишеното търсене ще окаже подкрепа на цените на петрола на международните пазари, които са относително стабилни от края на миналата година.

Ключов фактор за повишеното търсене на петрол през 2023 г. ще бъде премахването на ограниченията в Китай и ефектът, който това решение ще окаже върху страната, региона и върху целия свят. 

Международната агенция по енергията (МАЕ) също повиши прогнозата си за растежа в световното търсене на петрол през 2023 година.

Повишението е със 100 000 барела дневно до 2 млн. барела дневно, като се очаква почти половината от растежа да дойде от Китай, се посочва в доклада на организацията. 

По този начин търсенето може да достигне рекордните 101,9 млн. барела дневно, което е с 1,4 млн. барела дневно над средното предпандемично равнище от 2019 година. 

Истината е, че енергийните суровини се превърнаха в най-мощния двигател за повишаване на цените. С увеличаване на разликата между търсене и предлагане на петрол, инфлацията може да нарасне допълнително, според експерти.

Подхранва ли петролът инфлацията?

Има риск повишаването на цените на петрола да подхрани инфлацията, усложнявайки работата на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ и други централни банки в опитите им да стимулират растежа, ограничавайки кризата с разходите за живот, която засяга милиони хора по света.

Инфлацията в САЩ беше 8 на сто миналата година и икономистите предвиждат още по-високи равнища до края на текущото тримесечие. В ЕС инфлацията се повиши до 8,9 на сто през 2022 година, засилена значително от енергийната криза, разразила се след началото на войната в Украйна. 

Ако политиците очакват компенсираща реакция в отговор на намаленото руско предлагане в рамките на ОПЕК+, то те ще останат разочаровани. 

Саудитска Арабия и партньорите й нямат намерение да увеличават добива на суров петрол, за да компенсират дефицита и да облекчат натиска върху цените. Високопоставени лица твърдят, че страните от ОПЕК+ възнамеряват да запазят производството стабилно през остатъка от годината, тъй като търсенето остава твърде "крехко", за да поеме повече количества.

Като цяло ограниченията в предлагането и оптимизмът относно търсенето накараха анализаторите на Ю Би Ес (UBS) да потвърдят "положителните си очаквания за цените" на суровия петрол.

"По-малкото руско производство, наред с отварянето на Китай би трябвало да затегне допълнително петролния пазар през идните тримесечия",  каза Джовани Стауново, анализатор в цюрихската банка.

Някои анализатори отбелязаха, че относително сдържаната реакция на цените след съобщението на Москва показва, че поне към този момент доставките са добре осигурени.  

Цените не са скочили до небесата, както би могло да се очаква. Това означава, в краткосрочен план запасите все още са достатъчни, "но до няколко седмици картината може да е доста различна, най-вече след тези новини от Русия". Това твърди Райън Фицморис от "Марекс Северна Америка Ел Ел Си" (Marex North America LLC). "Предлагането пада, точно когато търсенето в Китай нараства",  отчита той. 

С възстановяването на търсенето и решителността на ОПЕК+ да държи под контрол производството, според Амрита Сен, главен анализатор за петрола в консултантската компания  "Енерджи аспектс" (Energy Aspects), се подготвя теренът за подобряване на пазара.  И за възходящ натиск върху световната инфлация…/БТА

 


Тагове: петрол, пазари
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg