EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Какво предвижда новият ЗСВ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво предвижда новият ЗСВ?

mail10:10 | 31.05.2015прегледи 1427 коментарикоментари 0


Повече права за съдиите, по-малко власт на ръководителите в съдебната система, ограничаване на правомощията на Висшия съдебен съвет, засилване ролята на министъра на правосъдието и повече контрол върху главния прокурор.

Това са основните изводи от предложенията за изменение на Закона за съдебната власт, които Министерство на правосъдието публикува на интернет-страницата си.

Преди два месеца представителите на прокуратурата, участвали в дискусиите по предложените днес текстове на ЗСВ, напуснаха Работната група, с мотив, че законопроектът е писан от Съюза на съдиите в България.

"Предлаганите изменения и допълнения в Закона за съдебната власт имат за основна цел да гарантират независимостта на съда и съдиите, да прекратят възможностите за политическо въздействие в процеса на тяхното кариерно израстване, да укрепят професионалната самостоятелност на индивидуалния прокурор, да фокусират компетентността му в основните му конституционни фукции и да направят по-ясен и категоричен процесът на отговорността и отчетността на прокуратурата. Наред с това, предлаганото въвеждане на електронното правосъдие създава предпоставки за по-добра защита на правата и интересите на гражданите, за регулиране на натовареността на органите на съдебната власт и повишаване на прозрачността и отчетността при осъществяване на правосъдната дейност. Същевременно структурната и организационна реформа на съдебната власт е от ключово значение за установяването и поддържането на върховенството на правото в страната, за гарантиране демократичния характер на политическата система и за изпълване със съдържание на демократичните процедури. Без върховенство на правото и независима съдебна власт, демократичните процедури девалвират до инструменти за налагане на олигархично-корпоративни интереси.

Предложеният законопроект е съобразен с внесения проект на Закон за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, фокусиран върху структурните и организационните промени във Висшия съдебен съвет, Инспектората към ВСС и повишаване на отчетността на органите на съдебната власт. Със законопроекта се изпълняват основните препоръки на европейските и международните институции, както и част от мерките заложени в актуализираната Стратегия за продължаване на съдебната реформа", гласят част от мотивите към ЗИД на ЗСВ. "Предложеният законопроект е съобразен с внесения проект на Закон за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, фокусиран върху структурните и организационните промени във Висшия съдебен съвет, Инспектората към ВСС и повишаване на отчетността на органите на съдебната власт", изтъкват още от МП.

Предлаганите промени могат да бъдат представени в няколко основни направления: Разделяне на ВСС на две колегии – колегия на съдии и колегия на прокурори и следователи, избрани от съответните квоти на съдебната власт. Пряк избор на членове на ВСС от общи събрания на съдиите и на прокурорите и следователите. Засилване на самоуправлението на съдилищата чрез нови функции на общите събрания на съдиите. "Независимостта на съдиите и принципите на демократично самоуправление налагат възлагане на общото събрание на съдиите от съответните съдилища на правомощието да номинират председател на съда", се изтъкват в мотивите за изменение на ЗСВ. Предвижда се въвеждане на колективно приемане на решение за командироване на съдии от страна на общото събрание на съответния съд. Решенията досега се взимаха от председателите на съдилищата.

Неправителствени организации и отделни граждани да могат да изискват писмено обяснения от главния прокурор във връзка с Обобщения доклад за работата на прокуратурата, предвижда друг от новите текстове, които се предлагат в ЗСВ.

Сериозно се увеличават правомощията на Инспектората на ВСС, който ще контролира представителите на съдебната власт за почтеност и висок морал.

Редица текстове засилват ролята и на министъра на правосъдието. Особено това си проличава в текстовете, които се предлагат в областта на електронното правосъдието.

Законопроектът е 112 страница, а мотивите към него 56 страници. Срокът за обществено обсъждане ще е един месец.

/БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg