EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво постигна местната власт за 2015-2019?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво постигна местната власт за 2015-2019?

mail15:03 | 02.07.2019прегледи 663 коментарикоментари 0


Председателят на УС на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ и кмет на община Велико Търново Даниел Панов отчете постиженията и успехите на местната власт за мандат 2015-2019 и очерта визията за развитието на общините през следващите 10 години. Това стана по време на пленарното заседание на заключителната конференция на Националното сдружение на общините за мандат 2015-2019.

Панов открои три основни постижения на изтичащия мандат.

На първо място местната власт отчита подобрената макрорамка на общинските финанси. През последните 4 години държавните трансфери към общините са увеличени с близо 1 млрд. лв. Председателят на УС на Сдружението на общините подчерта, че на критични нива са средствата за поддържане на пътища и улици, привличането и задържането на квалифицирани експерти с настоящите нива на заплащане, както и дофинансирането на делегирани дейности за сметка на местните. Той допълни, че общините ще разчитат за напред държавата да им преотстъпи част от данъците и да създаде условия за разширяване на собствената приходна база.

Като втори успех за мандата Даниел Панов открои работата по европейски проекти.  Подготвихме и защитихме над 1 800 проекта за над 4 млрд. лв. Проблемите са свързани с обществените поръчки, със забавяния и финансови корекции, каза кметът на община Велико Търново. Той посочи, че тенденцията е за намаляване на европейската подкрепа за пътища и инфраструктура и насочване на средствата към проекти с добавена стойност за икономическото развитие. Предизвикателството пред общините е да се инвестира в дейности, които ще провокират икономическа активност и създаване на възможности за заетост.

Третото постижение е свързано с работата по изпълнение на национални политики и програми. По думите на Даниел Панов най-показателно е ангажирането на общините с националната програма за саниране на жилищни сгради. Настояваме държавата да продължи програмата, а ние ще продължим да я подкрепяме, тъй като хората наистина се нуждаят от подобна подкрепа, каза той.

Председателят на УС на НСОРБ представи и визията за развитието на общините след 10 години, обобщени след проведените дискусии. В краткосрочен финансов план това включва подобряване на приходната база чрез по-строг контрол върху недекларирани имоти, повишаване на общинския дял в приходите от концесионни такси върху минералните води, подземните богатства и получаване на част от таксите за плажовете, реално отчитане на туристическите обороти и повишаване събираемостта на туристическата такса, изменения на подхода по облагане лизинговите моторни превозни средства и обхващане и на земеделската техника в облагането на превозните средства и др.

Равносметката за българските общини след 12 години членство в ЕС представи Златко Живков, член на УС на НСОРБ и кмет на община Монтана. Той маркира основните сектори, в които общините са инвестирали с европейски средства - повече от 1500 училища, детски градини, болници, културни, социални, административни и многофамилни жилищни сгради, рехабилитирани са над 900 км. пътища, подобрени са над 17 млн. кв.м. паркова среда и зелени площи, укрепени са над 700 хил. кв. м. свлачища и са изградени над 70 хил. линейни метри съоръжения за предотвратяване на наводнения в населените ни места, изградени са нови или рехабилитирали над 50 пречиствателни станции и над 5 хиляди км. водопроводна и канализационна мрежа, както и 19 регионални системи за управление на отпадъците, обслужващи над 4 млн. души.

Златко Живков представи и Общинската визия за програмен период 2021-2027 на общините.

Сдружението на общините смята, че страната ни трябва да има реална национална програма за развитие и адекватен национален ресурс за реализацията й, а не стотици стратегии за всеки сектор и подсектор. Наложително е в следващите месеци, заедно да обсъдим тези приоритети и да договорим дългосрочи национални програми и ресурс, в допълнение към европейския за постигането им, за да не останат те отново само кабинетно формулирани, заяви кметът на община Монтана. Като приоритетна необходимост Златко Живков изтъкна развитието на надобщински проекти за инфраструктурна свързаност, където инвеститорите могат да намерят комплексно всичко необходимо за стартиране на новите си производства. Живков подчерта и необходимостта от целенасочена национална подкрепа за създаването на условия за привличане на инвеститори, които да създадат работни места в икономически изостаналите райони.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg