EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво планира Марио Драги?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво планира Марио Драги?

mail08:40 | 19.02.2021прегледи 900 коментарикоментари 0


Премиерът Марио Драги обеща мащабни реформи, които да помогнат за възстановяването на Италия след коронавирусната пандемия, съобщава Ройтерс. Новият италиански премиер направи оценка, че икономиката на страната няма да се върне на нивата от преди пандемията преди края на 2022 г. Бившият президент на Европейската централна банка обяви нови реформи, насочени към справяне с неотложни въпроси и одобряване на средствата за възстановяване. В първата си реч като премиер Драги обяви реформи в секторите на публичната администрация, данъчната система и правосъдната система.

"Нашият основен дълг е да се борим с пандемията по всякакъв начин и да опазваме живота на нашите съграждани", каза Драги в първата си реч пред парламента. "Днес единството не е опция, единството е дълг".

Марио Драги заяви, че правителството му ще гледа към бъдещето с поредица от реформи, насочени към насърчаване на дългосрочния растеж в третата по големина икономика на еврозоната, която се оказа в най-дълбоката рецесия от Втората световна война. Неговите непосредствени приоритети ще бъдат осигуряване на плавна кампания за ваксинация срещу Covid-19 и пренаписване на плановете за това как да се изразходват повече от 200 милиарда евро от средствата на Европейския съюз, насочени към възстановяване на италианската икономика.

За да гарантира, че парите са добре изразходвани, Драги сигнализира, че иска да извърши основен ремонт на публичната администрация, която е ограничена от бюрокрацията, както и в съдебната система, която е една от най-бавните в Европа. "Подобно на правителствата от следвоенния период, днес имаме възможността, или по-скоро отговорността, да започнем нова реконструкция", каза Драги, който получи бурни овации от сенаторите след 50-минутното си обръщение в Горната камара на италианския парламент.

Коментирайки външните отношения на Италия, Марио Драги каза, че страната му е обвързана със своите партньори от Европейския съюз и САЩ, но също така ще търси диалог с Русия. В същото време италианското правителство ще поиска нов пакт на ЕС за имиграционните политики.

Ако успее в мисията си, Драги не само ще спомогне за съживяването на Италия след най-тежката рецесия след Втората световна война, но и ще даде тласък на целия ЕС, който отдавна е разстроен заради хроничната мудност на Италия.

Драги е сред най-уважаваните фигури в Европа след осемгодишното му управление на ЕЦБ, а номинацията му за министър-председател е приветствана от инвеститорите, като това се отрази при продажбите на италиански облигации във вторник, което предизвика рекордно инвеститорско търсене. Въпреки това, Драги е изправен пред големи предизвикателства, тъй като много сектори на икономиката са в застой, а някои компании оцеляват само благодарение на държавните помощи. Марио Драги каза, че не може да защити всяка работа или бизнес, добавяйки: "Някои ще трябва да се променят, дори радикално".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg