EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво очаква бизнесът през 2013 ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво очаква бизнесът през 2013 ?

mail11:30 | 17.12.2012прегледи 1987 коментарикоментари 1


Силвия Стоядинова
Ниското ниво на инвестиции, както и прекомерната задлъжнялост на българските фирми остават основни проблеми на бизнеса през 2012 г., а се очаква те да се запазят и през следващата 2013 г. Това стана ясно от представени резултати от годишната бизнес анкета, изготвена от БСК, в която са участвали 521 ръководители на български фирми. 21 от 100 български компании ще съкращават персонал през следващата година, а 12% от работодателите ще намаляват заплати.
За EconomyNews. bg зам.-председателят на Българска стопанска камара (БСК) Камен Колев коментира, че през 2013 годината икономиката на България ще стагнира, а кризата най-вероятно ще се задълбочи. Бизнесът ще продължи да освобождава работна ръка, заради увеличението на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, а ръстът на БВП ще бъде сходен на този, реализиран през 2011 и 2012 г. - не повече от 0.9 до 1%, което се счита за стагнация.
Г-н Колев, с колко процента очаквате да се увеличи безработицата през 2013 г ?
Разходите на работодателите се увеличават за 2013 г. Първо разходите за труд на базата на по-високата минимална работна заплата, по-високите осигурителни прагове, повишаване на максималния осигурителен доход, на болничните. Всичко това повишава разходите за труд на работодателите, заедно с продължаващото свито потребление, спадащите темпове на износа, кара много от работодателите да планират допълнително осигуряване така че и в следващата година ще продължи макар и с по-бавни темпове този процес на намаление на работните места - поне с 1%. Но имаме и голяма част – около 5-6% безработни, които са обезкуражени, които са извън статистиката, те не се регистрират, тъй като не очакват никакви компенсации и не търсят работа. Всеки процент е равен приблизително на 40 000 души. Така че като се прибавят и те към официално обявените 12% безработни, броят им става 17-18%. За догодина очакваме ръст от около 1-1.5%. Тези безработни ще дойдат от малкия и среден бизнес, от микрофирмите, от самоосигуряващите се.
По отношение на инвестициите какви са прогнозите ? Къде и в какво ще инвестира бизнесът и ще има ли промени в нагласите му ?
Засега няма раздвижване в намеренията за инвестиции на бизнеса. Самата структура на кредитите показва това. Основната част от кредитите са за дългосрочни нужди, тоест за оборотни средства, а не инвестиционни кредити. Това показва, че бизнесът има текущи проблеми, които трябва да решава, а не прави сметка все още за инвестиционни кредити. Така че за инвестиции догодина отново доминиращо ще трябва да се разчита от еврофондовете. Миналата година ръстът беше 0.9%. Тази година очакваме също да са толкова, вероятно ситуацията ще се повтори и 2013 г. Тоест ръст под 1% е почти стагнация. Една част от участниците в анкетата са песимистично настроени, другата част смята, че 2013 година няма да се различава от 2012 г.
Президентът наложи вето върху разпоредби от Закона за инвестициите. Има ли нужда според вас от конкретни промени в него и какво мислите за това, което се обсъжда в момента - на чуждите инвеститори да се предоставя българско гражданство срещу инвестиции от определена сума ?
Не разчитаме на тези мерки, които са предвидени в сегашния закон, независимо от прага, който се дискутира в момента – дали да бъде 300 или 400 хиляди или 1 млн. инвестицията, срещу която да се получава гражданство. Важна е бизнес средата. Ние дори изразяваме сериозни съмнения и по отношение на основната мярка, която трябва да стимулира чуждестранните инвестиции, свързани с възстановяване частично или изцяло на направените вноски за социално осигуряване на работодателя, тъй като смятаме, че това ще изкриви бизнес средата, ще създаде предимства на едни спрямо други, тоест нормалната пазарна среда няма да бъде източник на конкуренция и оттам на растеж и стимули за инвестиции. Това, което очакваме в негативен аспект е, че е възможно да се получи кражба на кадри. Този инвеститор, който си възстановява тези вноски, той ще бъде склонен да даде по-високи заплати, ще вземе кадрите от други предприятия. Така че това няма да доведе до някакъв растеж, а ще създаде проблеми в икономиката. Основният проблем е, че се изкривява нормалната бизнес среда – за едни ще има средства за възстановяване, тоест при някакви преференциални условия ще се развиват, при други няма да има, а това изкривява конкуренцията.

От какво зависи да има ръст на инвестициите ?
Бизнес средата трябва да се подобри. Регулациите, административните тежести. Там основният проблем е, че са много скъпи тези регулации. За да започнете дейност в различни сектори, ви искат суми от порядъка на 1000-2000 до 4000 лв. Трябва да се намали цената на публичните услуги. Да се направят по-достъпни те. Говорим вече за електронно правителство, за електронен обмен с държавната администрация. По този начин да се намали корупцията и бюрокрацията, да се повиши качеството, бързината на услугите. По електронен път трябва да се участва в обществени поръчки, да се кандидатства за еврофондовете. Да се получават всякакви разрешения, лицензии и така нататък. Преди всичко цената на тези услуги да е достъпна, какъвто е смисълът на Закона за ограничаване на административния контрол и административното регулиране върху стопанската дейност, в който се казва, че от 2013 г. цената на тези услуги трябва да отговаря на разходите, които администрацията трябва да прави за издаването и следенето, а не да се формира някаква печалба, която после да се разпределя между държавните служители.
Задлъжнялостта на фирмите ще се увеличава ли ?
Задлъжнялостта по всяка вероятност ще продължи да се увеличава, но с по-ниски темпове. Предишни години се увеличаваше с 15-20%, към момента този процент е към 10.
Може ли да все пак очаква бизнесът нещо положително през 2013 ?
Положителното е това, че цената на газа пада. Това е особено благоприятно за тези фирми, които са в торовия бранш, химическия сектор, металургията, стъкларска промишленост. Сектори, които са ориентирани към износ. Така че оттам директно би трябвало да се понижи себестойността, оттам и конкурентоспособността и приходите от износ. Това е нещо положително, което очакваме. Цената на топлинните услуги също ще падне. Но като цяло годината няма да се различава съществено от тази и по отношение на икономически ръст, износ, вътрешно потребление,. Ще продължат трудностите за голяма част от фирмите. Особено за малкия и средния бизнес. Тъй като те, ако не получат парите от някоя сделка, са изложени веднага на опасност от фалит. Така че и оттам очакваме да дойде голяма част от увеличението на безработицата и загубата на работни места през 2013 г.

 снимка:БСК


Тагове: бизнес, 2013
 
Коментари
 
biarta - 09-01-2013 г. 09:14:00

Нека банките направят лихвите по кредитите 20% тогава икономиката ще дръпне моштно към ада наречен революция и много пишман бизнесмени ще изгорят

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162