EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво означава обща валута на БРИКС?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво означава обща валута на БРИКС?

mail07:52 | 23.08.2023прегледи 702 коментарикоментари 0


Dimitar Ganchev, FB

Това е мой коментар под друг пост, но смятам, че ще е полезно да научите какво всъщност означава "Обща валута на страните от БРИКС".

---

Тук има (голямо) неразбиране какво означава "обща валута на Брикс". Въобще не се има предвид обща валута като еврото, която да е в обращение вътре в държавите.

Брикс има своя банка, алтернатива на Световната банка. Когато Световната банка отпуска кредити, тя не го прави нито в долари, нито в евра, нито в юани, а в "общата валута" на Международния валутен фонд, наречена SDR, или на български "специални права на тираж". Съответно кредитополучателят (и тук е ключът от палатката) трябва да върне същото количество SDR, а не долари или евра.

SDR, обаче, не съществува в природата. Той е кошница от валутите на държавите-акционери. Примерно 1 sdr е 1.33 usd или 1.22 EUR. Ако вземеш 10 sdr на заем от СБ, тя реално ще ти даде каквито валути в момента има - примерно 5 * 1.33 usd + 5 * 1.22 EUR, обаче ти няма да дължиш долари или евра, а ще трябва да върнеш 10 sdr когато му дойде времето. Как физически ще ги върнеш е друга тема - може в британски лири или японски йени.

На всеки 5 години се определя кошницата от валутите в един SDR. В момента в 1 sdr има 43.38% usd, 29.31% EUR и някакви проценти юани, йени и британски лири. След 5 години ще имат други тегла. Но ти си взел заем 1 sdr и трябва да върнеш 1 SDR, без значение какви са теглата след 50 години, когато ти е падежа. Според тези тегла се смята и курса спрямо реалните валути, в които реално вземаш и връщаш заема. Даже валутите тогава може да са други. Например преди 1998-ма в кошницата е и френският франк, а юанът се появява 2016.

Но всичко това теб като заемополучател не те интересува. Ти си взел от МВФ / СБ един милиард SDR и трябва да върнеш един милиард SDR. Това е като да вземеш ипотечен кредит в евро, но да го плащаш в лева по курса.

Та същата такава обща валута иска да направи и банката на Брикс, дето шефка и е другата българка. Обаче Индия засега се отказа и тежестта на юана в кошницата щеше да стане примерно 95%, което разколеба останалите, понеже дава твърде много тежест на Китай - ще взимаш кредит в "бриксове", но реално ще ги получаваш, харчиш и връщаш само в юани.

Като направят по-балансирана кошница, ще направят и своя валута. Но тя ще бъде в обращение толкова, колкото и SDR - само в счетоводните книги на Дилма Русеф.

Впрочем, преди еврото, цените на БТК за международни телекомуникационни услуги бяха обявени в SDR, а не в долари или марки.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg