EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво ново в чинията? Ето "новите" храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво ново в чинията? Ето "новите" храни

mail13:10 | 30.10.2015прегледи 1211 коментарикоментари 0


zoom_sss

Чували ли сте за семена от чиа, флавоноиди или протеини от рапица? Може би не сте, но всички те са официално обявени за "нови" храни. На 28 октомври депутатите обсъждат и гласуват планове за опростяване на процедурата по одобрение на подобни храни. Регламентът има за цел да защити общественото здраве и да гарантира безопасността на храните, без да става пречка за иновациите в тази област. Прегледайте инфографиката на ЕП по темата.

Регламентът на ЕС за новите храни е от 1997 г., но от тогава са разработени много нови продукти и хранителни съставки. Промените са необходими, за да бъде отразен постигнатият научно-технологичен напредък в областта.

Какво представляват новите храни?

Тук се включват продукти с различен произход, например от насекоми, гъби и водорасли, но също и продукти, съдържащи наноматериали или нови оцветители. Тези храни са разработени неотдавна или се произвеждат с помощта на нови технологии и производствени процеси. Храни, които са традиционно консумирани извън ЕС, също могат да бъдат класифицирани като нови.

Промените в законодателството

С изменените правила новите храни се подлагат на оценка на безопасността и одобрение чрез напълно хармонизирана процедура, важаща за целия ЕС. Европейският орган за безопасността на храните трябва да извърши оценката във всеки един случай, в който определена храна може да има отражение върху човешкото здраве.

По настояване на депутатите в техните преговори със Съвета правилата ще обхващат и храните от клонирани животни, докато не бъде прието отделно законодателство за клонирането. С промените в регламента се дава нови дефиниция на наноматериалите и се ограничава тестването върху животни.

Следващи стъпки

Ако бъде одобрен в пленарна зала, текстът ще отиде за разглеждане от правителствата на страните-членки. Ако те не го одобрят, ще последват допълнителни преговори.

Източник: ЕП


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg