EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво ново в световната ядрена индустрия?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво ново в световната ядрена индустрия?

mail16:45 | 24.04.2018прегледи 4313 коментарикоментари 0


Какво ново предстои в световната ядрена индустрия? Това бе обсъдено в Мадрид на международната конференция World Nuclear Fuel Cycle 2018. Тя бе организирана от Института за атомна енергия (NEI) и Световната ядрена асоциация (WNA), партньор на събитието бе руската държавна компания "Росатом".

„Атомната енергетика и ядрените технологии имат огромен потенциал за решаване на глобалните задачи за устойчиво енергийно развитие. Днес е необходимо индустрията да развива нови технологии на всички етапи от жизнения цикъл за повишаване на икономическата ефективност и достигането на международните цели за намаляване на изпускането на CO2“, отбеляза Андрей Рождествин, директор на регионалния център на „Росатом“ в Западна Европа.

Според него следващ етап в развитието на световната атомна енергетика ще стане затварянето на ядрения горивен цикъл (ЯГЦ). Русия създава технологична база за затварянето на ЯГЦ с помощта на реактори на бързи неутрони. „Росатом“ продължава и тестовете на РЕМИКС-горивото, което може да бъде преработвано няколко пъти и ще позволи съществено увеличаване на ефективността на използване на урана в реакторите на лека вода. Друг значим проект на руската атомна индустрия е разработването на устойчиво на аварии толерантно ядрено гориво.

„Предлаганите от „Росатом“ технологии за третиране на отработено ядрено гориво и радиоактивни ядрени отпадъци, включително и фракционирането на отпадъците, позволяват да се върнат на възложителя само средноактивни радиоактивни отпадъци, които не изискват дълбока подземна изолация“. Това заяви Михаил Баришников, представител на АО „Техснабекспорт“, която е интегратор на международните продажби в частта на бек-енда. Той представи доклад за развитието на иновационните технологии за управление на ОЯГ и РАО и перспективата за комерсиализирането им.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg