EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво може и какво не ChatGPT?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво може и какво не ChatGPT?

mail10:07 | 17.02.2023прегледи 1394 коментарикоментари 0


Чрез серия от туитове в началото на месеца собственикът на социалната мрежа "Туитър" Илон Мъск направи достояние на широката публика един малко известен до момента продукт - "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT). Това е чат ро(бот) подобен на тези, които изскачат от различни сайтове на банки, компании за услуги и др. С тази разлика, че с него може да се "говори" свободно на най-различни теми и могат да му се възлагат решенията на някои задачи - като например да напише програмен код или пък стихче в стила на даден поет.

"ЧатДжиПиТи" е плашещо добър. Не сме далеч от опасно добър ИИ" (изкуствен интелект), констатира Мъск, чийто достижения в тази област съвсем не са за подценяване, имайки предвид напредналата фаза на развитие на "Тесла аутопайлът" (Tesla Autopilot - системата за автоматизирано шофиране на едноименната марка автомобили - б.а.), на който вече се доверяват хиляди да ги превози от точка А до точка Б (някъде в рамките на закона, някъде не съвсем).

С цел да демонстрираме възможностите на "ЧатДжиПиТи" проведохме кратък "разговор" на български с приложението, което е разработено от лабораторията "ОупънЕйАй" (OpenAI).

Автор: В акции или облигации да инвестирам през 2023 година?

ChatGPT: Изборът на типа инвестиция, който трябва да направите, зависи от вашите финансови цели, рисковата способност и други фактори. Облигациите са финансови инструменти, които се издават от фирми или държави, като направят заем от инвеститорите. Акциите са елементи от собствеността на фирма, която дават на инвеститорите право на участие в управлението и печалбата на фирмата.

Акциите са с по-висок риск от облигациите, но също така те имат по-голям потенциал за печалба. Облигациите са с по-нисък риск, но също така те имат по-нисък потенциал за печалба. Изборът на типа инвестиция, който трябва да направите, трябва да зависи от това какво се очаква от инвестицията ви и какво сте способни да понесете риск.

Автор: Има ли смисъл от покупка на недвижим имот при високи лихви?

ChatGPT: Покупката на недвижим имот може да бъде добър инвестиционен избор, дори и при високи лихви. Обаче, трябва да се има предвид, че инвестирането в недвижим имот изисква повече финансови ресурси и може да изисква по-голямо време за да се възстанови инвестицията. Така че преди да се определите за инвестирането в недвижим имот, трябва да се уверите, че разбирате рисковете и потенциалните награди, и че сте способни да понесете риска на възстановяването на инвестицията. Също така, трябва да се уверите, че имате достатъчно финансови ресурси, за да покриете разходите за покупката и поддръжката на имота.

Необходимо да се уточни и че мнението на чат (ро)ботът не трябва да се приема за препоръка за каквато и да е инвестиционна дейност. Разработчиците на проекта посочват изрично, че е възможно често отговорите да съдържат некоректна информация или да се генерират опасни инструкции, както и че "ЧатДжиПиТи" е малко осведомен за света след 2021 г.

Въпреки това, според много анализатори, ще става все по-трудно да не обръщаме внимание на изкуствения интелект, който започва да навлиза все повече (видимо или невидимо) в ежедневието. От системите, които регулират скоростта и дори могат да спрат автомобила при препятствие, през алгоритмите показващи най-подходящото съдържание за потребителите или организиране и подпомагане на счетоводството на дадена компания, до виртуални приятелства и романтични взаимоотношения.

Важно е да подчертаем, че правописът е запазен. 

Интересен момент е, че приложението е изключително лесно за работа и може да бъдат прекарани с него безброй минути по подобие на взаимодейстието с "Гугъл" при търсене на информация. Възможно е да се автоматизира и работа при писане на програмен код или залагане на поредица от действия, които дадени компютърни операционни системи могат да извършват.

Може ли новото "ЧатДжиПиТи" да конкурира "Гугъл" или да направи работата на програмистите по-лека и дори да ги замени?

А ето какво е заключението на колумнистката на Си Ен Би Си София Пит По отношение на сравнението между "Гугъл" и "ЧатДжиПиТи" след няколкодневна употреба и на двете приложения:

"Стойността на "ЧатДжиПиТи" наистина се крие в способността му да обяснява сложни теми, сякаш говорите с човек, и да изпълнява прости писмени задачи.

От друга страна "Гугъл" знае повече за нас и приспособява резултатите към нашите интереси и поведение. "Гугъл" действа като врата към интернет, като води потребителите до множество различни уебсайтове с повече информация, отколкото човек би могъл да усвои. Това е полезно, ако искате набор от гласове или ако няма един прост отговор на въпроса ви - например ако търсите предложения за подарък.

"Гугъл" също така е невероятно надежден, благодарение на огромния оперативен бюджет на компанията и години опит. "ЧатДжиПиТи" все още е в процес на тестване и от време на време прекъсва (спира да отговаря на въпроси и задачи - б.а.).
Така че определено ще продължа да използвам "Гугъл" за повечето от моите заявки за търсене засега. Но ако не съм доволен от резултатите, сега имам полезна алтернатива. И ако някога трябва да се отърва от гневно писмо, "ЧатДжиПиТи" може да бъде от огромна помощ.“

А що се отнася до умението на "ЧатДжиПиТи" да генерира код, който да замести програмистите и софтуерните разработчици, все още е много рано да се говори за това, но в ролята си на помощник към този момент подобни приложения намират и ще намират все по-широки използванe.

В материал на сп. "Нейчър" се посочва, че както "ЧатДжиПиТи", така и помощникът с изкуствен интелект "АлфаКод" (AlphaCode), разработван под шапката на "Гугъл", могат засега да изпълняват ограничени задачи, но според изследователите далеч не могат да заменят хората програмисти.

Учените са единодушни, че голяма част от работата, която се върши в голям проект като разработване на приложения за уеб браузър, включва разбиране на нуждите на хората, които ще го използват. Те са трудни за описание с простите, машинночетими спецификации, които изкуственията интелекс сега може да използва, за да създаде код, допълват от "Нейчър".

Кой стои зад проекта?

Лабораторията "ОупънЕйАй" е част от структура, в която влизат компанията "ОупънЕйАй Ел Пи" (OpenAI LP) и създадената с идеална цел организация "ОупънЕйАй" (OpenAI Inc). Сред съоснователите на огранизацията са Сам Алтман, който е един от най-популярните имена в стартъп екосистемите в САЩ. При основаването си през 2015 г. в организацията влизат Илон Мъск, който заедно с другите съоснователи обещава капиталовложения в размер на 1 млрд. долара. Подобна инвестиция прави и "Майкрософт" (Microsoft) в комерсиалното подразделение на организацията "ОупънЕйАй Ел Пи". Мъск излиза от проекта през 2018 г. но остава ангажиран в него чрез различни дарения, включително и чрез споменатото по-горе популяризиране на проекта.

Изкуственият интелект като поле за инвестиции

Капиталовложенията в стартъп компании, които разработващи изкуствен интелект, който с натрупаните към даден момент познания може да генерира нови решения и съдържание (Generative AI), към 2018 г. са били под 200 млн. долара, но през 2022 г. се очаква да надминат 2,3 млрд. долара, показват данни на в. "Файненшъл таймс". По данни на британското издание това отчасти се дължи и на отлива на инвестиции от крипто и блокчейн сектора. До 2025 г. се очаква секторът да нарасне с около 17 на сто, отново според данни на "Файненшъл таймс".

Прогноза

През септември или по-малко от месеца преди появата на "ЧатДжиПиТи", анализ на фонда за рисков капитал, който управлява активи за над 85 млрд. долара "Секуоя кепитъл" (Sequoia Capital) посочи, че изкуственият интелект в следващите две години ще може да произвежда окончателни чернови на текстове, по-добре написани от средното ниво, на което повечето хора са способни, както и ще може да генерира програмен код почти готов за търговска реализация.

"Генеративният ИИ е на път да стане не само по-бърз и по-евтин, но и по-добър в някои случаи от това, което хората създават на ръка", заключава анализът на "Секуоя кепитъл". Дали това е така предстои да разберем в съвсем непосредствено бъдеще.

източник:БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160