EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво искат съдиите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво искат съдиите?

mail18:05 | 12.03.2012прегледи 1809 коментарикоментари 0


Ива Стойкова
Съдии от цялата страна са подготвили План за действие за реформи в съдебната система. Част от предложените мерки са от компетенциите на законодателната власт, тъй като касаят изменения на закони. Други са в правомощие на Висшия съдебен съвет. Трети пакет от мерки касае вътрешно-организационни промени. EconomyNews.bg представя резюмиран вариант на документа, представен официално от Форума на съдилищата.

Закон за съдебната власт

Други закони
Предралаганите мерки в „Плана за действие” касаят и Закона за класифицираната информация. Данните, получени чрез СРС, да не са класифицирана информация в съдебното производство по наказателни дела - дела „при открити врати”. Основната цел на предлаганите промени е отпадането на сега съществуващото задължение на съда за разглеждане на наказателните дела при закрити врати, винаги когато по тях се ползват данни, получени чрез специални разузнавателни средства. Друга искана промяна е изменение в Закона за специалните разузнавателни средства. Целта е да се гарантира защита на правата на гражданите и контрол на ефективността на разрешените СРС-та. Магистратите се обявяват и за увеличаване възможностите за използване на видеоконферентна връзка, чрез които може да се спести например конвоиране на лица, вече изтърпяващи наказание, както и разпит на свидетели и вещи лица, намиращи се в други държави.
Нова „Съдебна география”
Една от основните причини за проблемите в работата на съдебните органи у нас е неравномерната им натовареност с дела. Оттам произтича и бавността на правосъдието. Статистиката сочи неравномерност в натоварването между видовете съдилища, но и вътрешна неравномерност- например между отделните районни съдилища. Данните са осреднени на месечна основа за натовареността на един съдия:

Неравномерна е и кадровата осигуреност. Досега обаче не е търсено решение на тези проблеми. Предложенита са:

- Съставяне на „съдебна карта”- като се вземат предвид колко са постъпилите дела в отделните съдилища, натовареност по щат, брой съдии и служители, коефициент на престъпност и др.
- Териториални промени- придаване на общини от по-натоварени към по-ненатоварени съседни райони
- Преразпределяне на незаети щатове
- Намаляване числеността на магистратите от по-ненатоварените органи и увеличаването им в натоварените
- Приоритетно осигуряване на столичните съдилища и др.
 


Още по темата:
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg