EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Орли на БГ правосъдие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Орли на БГ правосъдие

mail12:10 | 07.03.2012прегледи 3432 коментарикоментари 0


Ива Стойкова
Съдии от апелативни, окръжни и районни съдилища от страната представиха План за действие за реформи в съдебната система, както и работещ модел на електронно правосъдие. „Планът” е резултат на няколкомесечната работа на Форума на съдилищата в България - неформално обединение на съдии от цялата страна за обмяна на идеи и формулиране на общи позиции по всички въпроси от значение за съдебната система. Обединението възниква през 2009 година като резултат от проекта „Консултативен форум на районните съдилища”.
„Планът” предлага пакет от мерки, които съдебна власт трябва да предприеме, за да се направи реална и видима за българските граждани „крачка напред”. Така съдии и магистрати сами се опитват да формулират и представят работещи решения. 41 български съдилища, от които 10 окръжни и 31 районни, са подписали до момента „Плана”.
EconomyNews.bg се фокусира върху графики с акцент върху електронното правосъдие, които са част от презентацията на Боряна Димитрова, председател на Окръжен съд- Бургас, и Ванухи Аракелян, Председател на Окръжен съд- Варна. Ето какво казва по-подробно за това в интервю на съдия Аракелян*, публикувано на сайта на сдружението Програмата за развитие на съдебната система (ПРСС).
„Надявам се в презентацията, която ще представим с Боряна Димитрова, председател на Бургаския окръжен съд, да предизвикаме оживена дискусия и коментари. Ще видите, че и в настоящия момент в българските съдилища са въведени и се осъществяват редица електронни услуги. Това не само има своите достойнства, но може да бъде определено като добро начало или път към модерния съдебен процес. Ние ще предложим да видите не само реалните електронни услуги, които са част от всекидневната ни работа. Отиваме по-далеч. В рамките на действащото законодателство предлагаме конкретни промени, които ще доведат до разширяване спектъра от електронни услуги, ще ни приближат към алгоритъма на електронното правосъдие и връзката му със системата на електронно правителство. Говорим за промени само и единствено в рамките на действащите закони, които регламентират въвеждането на електронни услуги в правораздавателния процес.

*Ванухи Аракелян завършва Юридическия факултет на СУ «Св. Кл. Охридски» през 1988 г. Започва като стажант-съдия в Окръжен съд – Варна, по-късно е в ОбНС Добрич, където е главен юрисконсулт, съдия в Районен съд – Варна, като там в последните две години е зам.-председател и председател на Брачна колегия. От октомври 1996 г. е съдия в Окръжен съд – Варна, негов зам.-председател и ръководител на Търговско и фирмено отделение. Има ранг съдия във ВКС и ВАС. От юни 2004 г. е административен ръководител на Окръжен съд – Варна, а в настоящия момент управлява този съд втори мандат.
EconomyNews.bg ще представи следващата седмица основните моменти в Плана за действие, които са насочени към законодателни промени, както и нова „съдебна география”.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg