EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво искат кандидатите за шеф на ЕК?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво искат кандидатите за шеф на ЕК?

mail11:15 | 16.05.2014прегледи 1217 коментарикоментари 0


Този път е различно. Под това мото преминава кампанията за предстоящите избори за Европейски парламент. И наистина е различно, защото за първи път гражданите от ЕС имат възможност да се запознаят с идеите на претендентите за председател на Европейската комисия. Те са:

Жан-Клод Юнкер от Европейската народна партия
Мартин Шулц от Партията на европейските социалисти
Ги Верхофстад от Алианса на либералите и демократите за Европа
Ска Келер от Зелената партия
Алексис Ципрас от Партията на европейската левица представят позициите си за работата на комисията.

Право да предложи председател на ЕК ще има политическата сила, която спечели най-много места в бъдещия Европарламент.

Вчера се състоя най-големия телевизионен дебат между кандидатите, излъчван от Евровизия и предаван от редица европейски телевизии, включително и БНТ. Икономическите въпроси бяха съществена част от разговорите – икономии, безработица, растеж. Основните тези, цитирани от българската телевизия.

Ска Келер: Не можем да си позволим да имаме ЕС със загубени поколения. Трябв да се справим с младежката безработица, това може да стане ако икономиката е “по-зелена”. Младите хора не причиниха тази криза, трябва да им дадем по-голям шанс”.

Алексис Ципрас: “Ако продължим да реализираме икономии, няма да разрешим проблема с безработицата. Бяха заложени милиарди за справяне с младежката безработица. За да се справим с този проблем трябва да вземем смели решения. Трябва да работим за справяне със социалната изолация”.

Ги Верхофстад: “ЕС се на кръстопът – избор да се върнем назад, или да тръгнем напред, да направим една по-интегрирана Европа. Имаме нужда от силен ЕС.”

Жан-Клод Юнкер: “Да сложим край на разделението на Север и Юг. Не бива да харчим повече, отколкото изкарваме. Имаме нужда от свободен пазар, но и да спазваме нормите.”

Мартин Шулц: “Живеем в Европа, където данъкоплатците плащат сметката на спекулаторите. Искам справедлив ЕС. Искам европейска комисия с равенство между половете. Младите хора също трябва да получат нашата подкрепа.

Жан Клод Юнкер: “Заетостта предполага растеж. Трябва да продължим процеса на оздравяване с отговорна дисциплина. Искаме да предложим на младите сигурно работни места. Европа има нужда от мобилност на младите, хората трябва да пътуват свободно.”
Мартин Шулц: “Малките и средни предприятия нямат достъп до кредити. Една програма за микрокредитиране ще бъде една добра стъпка. Онези, които назначават млади хора, ще имат гаранции за своите лихви.”

По въпроса за банките

Ска Келер: Трябва по-ясна регулация за банките. 1 трилион евро се губи от укриване на данъци. Трябва да намалим бонусите на банкерите.

Алексис Ципрас: Сега търсим решения върху онези които имат влогове в банките. Ние смятаме, че трябва да има цялостен подход към дълговия проблем и банките да бъдат поставени на здрава основа.

Мартин Шулц: Трябва да излезем от спиралата на задлъжнялостта на държавите. Трябва да има контрол върху банките, те трябва да бъдат принудени да поемат отговорността за бедствието което създадоха в Европа

Жан Клод Юнкер: Да не губим време в дискусии за промени. Ние спасихме банките, но не заради черните очи на банкерите а з ада защитим вложетелите, и малките и средни предприятия. Ако се беше сринал банковия сектор щеше да се срине и икономиката. Инвестирахме над 300 милиарда за да защитим икономиката.

Според последните социологически данни на ЕП, актуализирани на 12 май, ЕНП ще получи 221 места (29,43%), а Социалистите и демократите – 194 (25,83%).

Най-големи са шансовете на Жан-Клод Юнкер и Мартин Шулц да застанат начело на Еврокомисията. Двамата са посочили своите приоритети на своите интернет страници.

5-те приоритета на Юнкер в няколко думи:

1. Растеж, работни места, единен цифров пазар, далекосъобщения, роуминг;
2. Реформа и реорганизация на енергийната политика на Европа;
3. Търговско споразумение със САЩ, защита на потребителите, безопасна храна;
4. Продължаване на реформата в паричния съюз;
5. Британският въпрос – запазване на Обединеното кралство в ЕС.

10-те приоритети на Шулц в няколко думи:

1. Икономически силна Европа, инвестиции в бъдещето, съчетаване на растеж със социалната справедливост;
2. Създаване на работни места, минимална работна заплата и равно заплащане за мъжете и жените;
3. Намаляване на младежката безработица, инвестиции в образованието и обучение.
4. Укрепване на еврото;
5. Борба с данъчните измами и укриването на данъци;
6. Приоритет за ВЕИ;
7. Укрепване правата на потребителите и защитата на личните данни;
8. Повече гражданско участие;
9. Зачитане на многообразието;
10. Мир, социална сигурност, просперитет – тези принципи прилагани и във външните отношения.

Гласуването за Европейски избори 2014 в България е на 25 май. 
 

Снимка: ЕП


Тагове: ЕП, Шулц, Юнкер
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg