EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какви професии търсят работодателите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какви професии търсят работодателите?

mail06:30 | 09.07.2014прегледи 1670 коментарикоментари 0


Проучване на Агенция по заетостта сред работодатели от кои пет професионални направления търсят най-много младежи за стаж или обучение, показват следните резултати:

- 30% от работодателите са в сферата на услугите;

- 11% - в сферата на производството на храни, облекло и др.

- 10% от работодателите търсят счетоводители;

- 7% от фирмите се занимават със строителство и металургия;

- 5% от работодателите търсят административни специалисти, както и специалисти по информационни и комуникационни технологии.

По-голямата част от работодателите - 65%, заявяват, че имат готовност да сключат договори по схемата още през септември 2014 г.
Половината от анкетираните работодатели заявяват, че предпочитат да наемат младежи със завършено средно или средно специално образование. От бакалаври се нуждаят 15 на сто от компаниите, а от магистри – 10 на сто.
Интерес към схемата проявяват работодатели от цялата страна, като за момента най-много са заявките от Враца, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Бургас, Видин, Кърджали и др.

Само за 10 дни над 3 700 работодатели от цялата страна се включиха в онлайн проучването, непосредствено преди началото на схемата „Младежка заетост”.
Това е първата схема по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, изпълнявана от АЗ. Общата й стойност е 35 млн. лв. Първоначално 20 млн. лв. ще бъдат отпуснати от националния бюджет, а на по-късен етап те ще бъдат възстановени от Европейската комисия. „Младежка заетост” ще позволи на около 7 500 младежи на възраст до 29 години да се включат в стаж или обучение в реална работна среда.
Анкетата продължава да е достъпна както в електронен вариант на интернет страницата на агенцията, така и в хартиен – във всяко бюро по труда в страната.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg