EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какви права имат сезонните работници?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какви права имат сезонните работници?

mail17:10 | 29.09.2021прегледи 763 коментарикоментари 0


Повече от 400 души онлайн се информираха за правата си като сезонни работници, а 230 посетиха четирите информационни срещи за популяризиране на правата на сезонните работници, наети в страните от ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Събитията, организирани от Агенцията по заетостта в Перник, Видин, Свищов и Гоце Делчев, са били проведени в рамките на седмицата на Европейския съюз за сезонните работници - част от общоевропейската кампания на Европейския орган по труда за сезонна работа "Права през всички сезони".

Целта на публикуваните онлайн материали и присъствените срещи е била да се обърне по-специално внимание на необходимостта от насърчаване на справедливи и безопасни условия на труд за сезонните работници.

Агенция по заетостта и EURES мрежата в България са организирали информационните събития съвместно със своя основен партньор - Инспекцията по труда, както и с представители на партньорите от НОИ, НАП и фондацията "Кампания А21".

Всички експерти са били на разположение на присъстващите, за да ги информират за правата им като мобилни сезонни работници от гледна точка на съответната компетентна институция и да отговарят на конкретни въпроси. Най-често коментирани са били темите, засягащи преноса на социалноосигурителните права на работещите в чужбина наши съграждани, както и признаването/възстановяването на техните здравни осигуровки.

Посетителите на събитията са се интересували също от начините за търсене на работа в ЕС, предлаганите свободни работни места и условията за заемането им. Обсъждани са били и конкретни казуси, свързани с пенсиониране след работа в друга европейска страна, сигурност на офертите за работни места в интернет, легитимност на фирми, обявили наемане на работници за ЕС, законосъобразност на подписан трудов договор за работа и т.н.

Повече от половината присъствали на срещите са заявили в специално изготвена анкета желание да продължат работа като мобилни сезонни работници в европейски държави като Ирландия, Германия и Великобритания. По-голямата част от тях са споделили, че използват официалните информационни пространства по темата, като сайтовете на Агенцията по заетостта и eures.bg, но 15 на сто от тях са заявили, че все още се информират за сезонна работа чрез познати и близки. Общо 95 на сто от участниците в информационните събития са оценили като полезни срещите си с различните експерти.

Освен в рамките на "Седмица на Европейския съюз за сезонните работници" всички заинтересовани ще могат да продължат да се информират по темата за сезонната заетост и онлайн - чрез видеопрезентация за правата на сезонните работници, която е качена в YouTube канала на Агенцията по заетостта.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg