EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Как ще се укрепи ИПС в ЕС?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ще се укрепи ИПС в ЕС?

mail16:35 | 18.12.2018прегледи 1009 коментарикоментари 0


В съответствие с мандата, връчен на Еврогрупата през юни 2018 г., срещата на върха на държавите от еврозоната одобрява всички елементи от доклада на Еврогрупата до лидерите относно задълбочаването на Икономическия и паричен съюз (ИПС ), който беше изготвен в широк формат, съобщи пресслужбата на Съвета. Този цялостен пакет проправя пътя към значително укрепване на ИПС.  На срещата на върха на държавите от еврозоната беше договорено по-конкретно следното:

1. Одобряваме условията на общия предпазен механизъм на Единния фонд за преструктуриране, определящи как механизмът ще бъде предвиден и приведен в действие, при условие че бъде постигнат достатъчен напредък по отношение на намаляването на риска, което ще бъде оценено през 2020 г.

2. Одобряваме също договореностите относно реформата на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС). Въз основа на това възлагаме на Еврогрупата да подготви до юни 2019 г. необходимите изменения на договора за ЕМС (включително общия предпазен механизъм на Единния фонд за преструктуриране).

3. Очакваме при окончателното приемане на пакета за банковия сектор и пруденциалния предпазен механизъм относно необслужваните кредити да се запази постигнатото в компромисните текстове на Съвета равновесие. Настояваме за придвижване на работата по банковия съюз и постигане на амбициозен напредък до пролетта на 2019 г. по отношение на съюза на капиталовите пазари, както се посочва в доклада на Еврогрупата до лидерите.

4. В контекста на многогодишната финансова рамка (МФР) връчваме на Еврогрупата мандат да работи по изготвянето, условията на прилагане и времевата рамка на бюджетен инструмент за сближаване и конкурентоспособност за еврозоната, както и за държавите членки, участващи в ERM II, на доброволна основа. Инструментът ще бъде част от бюджета на ЕС, ще бъде съгласуван с други политики на ЕС и ще бъде разработен съгласно критериите и стратегическите насоки на държавите членки от еврозоната. Ще определим неговия размер в контекста на МФР. Характеристиките на бюджетния инструмент ще бъдат договорени през юни 2019 г. Инструментът ще бъде приет в съответствие със законодателната процедура, предвидена в Договорите, въз основа на предложение на комисията, което подлежи на изменение при необходимост.

5. Срещата на върха на държавите от еврозоната взема под внимание съобщението на комисията за укрепване на международната роля на еврото и насърчава продължаването на работата за постигането на тази цел.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1954