EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как ще се клонират животни и храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ще се клонират животни и храни

mail08:00 | 06.01.2014прегледи 1564 коментарикоментари 0


Европейската комисия прие три проекта на законодателни актове за клонирането на животни и новите храни, с които ще бъде постигната правна сигурност в този сектор, се посочва в съобщение на ЕК.
С две от предложенията в ЕС ще бъдат забранени използването на техники за клониране на селскостопански животни и вносът на клонирани животни. Пускането на пазара на храни, получени от клонирани животни, също ще бъде забранено. Целта на предложенията е да се подобри хуманното отношение към животните и да се даде отговор и на други етични съображения във връзка с използването на подобни техники. В проекта на законодателен акт за новите храни се преразглежда съществуващият регламент за новите храни, с цел да бъде подобрен достъпът на нови храни на пазара на ЕС, като същевременно се поддържа високо равнище на защита на потребителите.

Основни елементи за клонирането

Докато има трайни съображения във връзка с хуманното отношение към животните, в ЕС няма да може да се извършва клониране за селскостопански цели, нито да се внасят клонирани животни. В проекта на едната от директивите се съдържа временна забрана за използването на техники за клониране на селскостопански животни, както и за пускането на пазара на живи клонирани животни и клонирани техни ембриони. С проекта на втората директива се гарантира, че на пазара на ЕС не се пускат храни от клонирани животни, като месо или мляко. Клонирането обаче не е забранено за научноизследователски цели, опазване на редки породи и застрашени видове или използването на животни за производството на лекарства и медицински изделия, когато използването на тази техника може да бъде обосновано.

Основни елементи по отношение на новите храни

Съгласно проекта на регламент новите храни подлежат на по-прости, по-ясни и по-ефективни процедури за получаване на разрешение, които са централизирани на равнище ЕС и следва да осигурят възможност до пазара на ЕС по-бързо да достигат безопасни иновативни храни. Обикновено под нови храни се разбира храни, които не са били консумирани в значителна степен в ЕС до май 1997 г., т.е. преди влизането в сила на сегашния регламент, и по-специално храни, произведени с помощта на нови технологии и техники, например наноматериалите.
Специални разпоредби са предвидени и за храните, които не са пуснати на пазара на ЕС, но се консумират безопасно в течение на дълги години в страни извън ЕС. Така се създава по-балансирана система и благоприятна среда за търговия. Защитата на иновациите също е залегнала в проекта на законодателния акт. Съгласно новата система за иновации, подкрепени от нови научни достижения, предприятието от хранително-вкусовата промишленост, подало заявлението, ще получи правото да пуска на пазара съответната храна в продължение на 5 години, преди тя да може да се произвежда от други дружества.

Следващи стъпки

Другите институции на ЕС, включително Европейският парламент и Съветът, ще разгледат предложеното от Комисията законодателство и ще приемат своевременно становищата си по него. На настоящия етап може да се счита, че проектозаконодателството ще влезе в сила най-рано в началото на 2016 година.

Контекст

Клонирането на животни е сравнително нова техника за възпроизводство на животни. Клонирането не предполага генетични модификации. Клонингът не е генетично модифициран организъм. Клонирането не подобрява добивите от едно животно. Животновъдите могат обаче да прибягват до клониране, за да увеличат количеството на репродуктивния материал (сперма или ембриони) на дадено особено ценно животно.
Към днешна дата клонирането не се използва за производство на храна. В момента, за да се пусне в ЕС храна от клонирано животно, е необходимо предварително разрешение по Регламента за новите храни въз основа на научна оценка на безопасността от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ). Досега няма европейски или чуждестранни оператори от хранително-вкусовата промишленост, които да са подали заявления за разрешаване на пускането на пазара на храни, произведени чрез клониране.
През 2008 г. ЕОБХ направи научна оценка на риска по отношение на клонирането и заключи, че няма данни, които да сочат за наличието на разлика по отношение на безопасността на месото или млякото от клонирано животно и от тяхното потомство  спрямо конвенционално развъжданите животни. Становището беше потвърдено през 2009, 2010 и 2012 година. В научноизследователската дейност клонирането се използва за някои изследвания. Репродуктивният материал (сперма и ембриони) и храните (месо, мляко), получени от тези клонирани животни, несе пускат на пазара.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg