EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Как тайконавните поддържат хигиена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как тайконавните поддържат хигиена

mail18:45 | 21.07.2021прегледи 807 коментарикоментари 0


Повече от месец тримата тайконавти живеят и работят в основния модул на китайската космическа станция. Заради микрогравитацията в Космоса те се грижат по малко по-различен начин за хигиената си.

Публикувано видео показва как тайконавтите започват деня. Тан Хунбо почиства лицето си с мокра кърпичка, изстисква пастата за зъби директно в устата и след като почисти зъбите си, я гълта.

Главният дизайнер на китайската космическа програма за пилотирани полети Хуан Уейфън обяснява, че за астронавтите е невъзможно да се къпят по същия начин като на Земята. Те избърсват телата си с мокри кърпи, а за измиване на косата използват шампоан без изплакване. „Тайконавтите са преминали пълно обучение за живот в Космоса и могат дори да се бръснат и подстригват сами“, обяснява Хуан Уейфън. „Машинката за подстригване е прикачена към устройство, което засмуква отрязаната коса“, добавя той.

В космическата станция тайконавтите не перат, а използват дрехи за еднократна употреба.

„Най-ценното нещо в орбита е водата“, казва пред медии заместник-главният дизайнер на астронавстката система Лиу Уейбо. Той обяснява, че според изчисленията им използването на дрехи за еднократна употреба излиза много по-евтино от прането с вода.

Тайконавтите се преобличат според нуждите им. Те сменят най-често бельото, по-рядко чорапите и блузите, а работните униформи един път на месец./Радио Китай


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg