EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Как се финансира пътят до Белия дом

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се финансира пътят до Белия дом

mail14:25 | 15.07.2015прегледи 1459 коментарикоментари 0


Републиканецът Джеб Буш е събрал 114,4 милиона долара от януари досега в подкрепа на кандидатурата си за Белия дом. Зашеметяващата сума потвърждава отслабването на правните ограничения за финансиране на изборите в САЩ.

От официалната кампания на Джеб Буш обявиха в четвъртък, че са събрали 11,4 милиона долара между 15 юни, когато той официално се пусна в състезанието, и 30 юни

Много по-голямата част от даренията - 103 милиона за периода януари-юни - преминават през това, което се наричат Super PAC, с името Right to Rise. Това е вид организация, която може да събира средства без ограничение: донорите могат да внасят без ограничения, докато преките дарения в полза на кандидатите са застопорени със закон до 2700 долара на човек за първичните избори. Единствената разлика е, че комитетът Super PAC трябва да бъде независим от официалния кандидат, и да не съгласува своите действия, включително да не комуникира с него.

Но тази независимост се спазва на хартия. На практика в Right to Rise са най-близките съветници на Джеб Буш. Създаването на организацията Right to Rise бе обявено от самия Джеб Буш и за която той участва в набирането на средства с входни билети на стойност десетки хиляди долара на човек.

За сравнение демократката Хилари Клинтън събра директно 45 милиона долара между 12 април и 30 юни, което е рекорд за първо тримесечие на директно финансиране на кандидат.

Използването на паралелни комитети се превърна в норма за кандидатите за президент през 2016 г. Много от тях им делегират цели функции, като например социологически проучвания или рекламите.

Самата Хилари Клинтън разчита на Correct the Record, чиято мисия е да реагира в реално време на атаките на конкурентите на кандидата.

"Джеб Буш наистина ни отведе в Дивия запад с предизборните разходи, където с правилата за финансиране на изборите са се подигравали, те били игнорирани или прескачани с намигване, и където няма ограничения за това, което се дава, и вероятно също за обещаното на донорите", реагира Робърт Вайсман, председател на асоциацията Public Citizen. /АФП
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg